Politické těžiště USA se díky demografii posouvá na západ a jih země

Demografické změny nyní překreslují politickou mapu Spojených států.

Spojené státy v minulém roce zaznamenaly druhý nejpomalejší demografický růst v dějinách. Podle amerických statistiků se v roce 2020 (na základě sčítání lidu, které probíhá v USA jednou za deset let, rozhodným datem byl 1. duben, pozn. red.) počet obyvatel zvýšil na 331 449 281, přírůstek (v indexovém měření) činil 7,4.

Sčítání lidu v roce 2020 má i politické dopady: přerozdělení křesel v Kongresu. Politicky se těžiště USA přesouvá na jih a na západ, zatímco státy na severu oslabují. Jih a západ USA jsou považovány za bašty Republikánské strany.

Rok 2020 mimo jiné přinesl jeden historický milník – poprvé za 170 let ztratil stát Kalifornie křeslo v Kongresu. Jde o důsledek zpomalené migrace do tohoto nejlidnatějšího federálního státu USA.

Zveřejněná data za rok 2020 s výhledem do letošního roku poslouží k přepisování politické mapy Spojených států. Nejvýraznější změnou je posun na západ: Colorado, Montana a Oregon demograficky rostly a získaly tak více křesel v Kongresu. Ze změn nejvíc těží stát Texas, druhý nejlidnatější stát Unie, který získal dvě nová křesla, Florida a Severní Karolína mají po jednom křesle navíc. Ke státům, kterým se počet křesel v Kongresu snížil, patří Illinois, Michigan, Pensylvánie a Západní Virginie.

Přesuny přinesly prospěch republikánům. Republikánská strana bude mít kontrolu nad kongresovými politickými mapami v Texasu, na Floridě a v Severní Karolíně.

I když demokraté v Oregonu mají legislativní proces pod kontrolou, jejich zdejší zákonodárci se dohodli, že republikánům dají stejné slovo při redistribuování okrsků, výměnou za závazek, že přestanou blokovat zákony.

Sčítání lidu v roce 2020 čelilo řadě problémů: pandemii koronaviru, požárům, hurikánům, obviněním z politických zásahů s úspěšnou snahou Trumpovy administrativy přidat otázku občanství, kolísajícím termínům a soudním sporům. Rozdělení federálních peněz mezi státy je také v sázce.

Republikánská strana může utvářet volební okrsky tak, aby maximalizovala vliv republikánských voličů a dostala se v příštích volbách do výhody. Dost možná, že by tak získala kontrolu nad americkou sněmovnou.

Není ale jasné, zda je migrace pro republikány dobrou zprávou i z dlouhodobého hlediska. Řada federálních států s rostoucí populací se stává spíše konkurenčními politickými bojišti, imigranti by nakonec mohli svoje hlasy dát demokratům.

Na tento trend, tj. posun k demokratům v oblasti „slunečního pásu“ (Sun Belt), ukazují také někteří odborníci v USA, například William Frey, demograf z Brookings Institution ve Washingtonu.

William Fulton z Rice University v Houstonu zase míní, že státy Severní Karolína a Texas mají předpoklady stát se intelektuálními tahouny nové ekonomiky, neboť jih převzal z tzv. Rezavého pásu hlavní výrobní odvětví, jako jsou automobily. „Jsme 10-20 let od doby, kdy se jih a západ stanou skutečnou dominantou v americké kultuře a americké společnosti“, řekl Fulton.

Více informací zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.