Polsko chce do roku 2049 odstoupit od uhlí

Polská vláda a odbory podepsaly dohodu s uhelným těžebním průmyslem o postupném ukončení produkce uhlí do roku 2049. Ozývá se ale kritika.

Zástupci průmyslu souhlasili s uzavřením všech uhelných dolů do cílového data s odstupným pro pracovníky ve slezské uhelné pánvi. Je to poprvé, kdy se silný těžební sektor dohodl na omezení své přítomnosti.

Prohlášení státního ministerstva pro majetek, které vyjednávalo jménem vlády, ocenilo tento krok jako „historickou dohodu“.

Odboráři požadovali mimo jiné vyplatit horníkům z uzavřených dolů jednorázové odstupné 120 tisíc zlotých. Rovněž potvrdili ujednání z dohody podepsané v září 2020 o harmonogramu vyřazování uhelných dolů z provozu – poslední takový bude uzavřen v roce 2049. Rovněž chtěli, aby horníci dostali zákonné záruky zaměstnání až do důchodu. Vláda se všemi těmito požadavky souhlasila v dřívějších kolech jednání.

Ozývá se kritika

Joanna Flisowska z hnutí Greenpeace však uvedla: „Dohoda uzavřená mezi vládou a těžařskými odbory nemá nic společného se spravedlivou transformací. Místo komplexního plánu spravedlivého přechodu máme tajnou dohodu mezi vládou a odbory a pokus zachovat mylnou představu, že uhlíkový status quo bude pokračovat po celá desetiletí. Jen v roce 2020 těžařský průmysl vykázal ztráty přes 4,3 miliardy zlotých. Dohoda stanoví další veřejnou podporu na údržbu nerentabilních dolů, ale subvencování provozu dolů je v rozporu s právem EU. Je těžké si představit, že by Evropská komise udělala výjimku pro polskou vládu.“

Dominik Olędzki z Klimatické koalice se připojil se slovy: „Nemůžeme mluvit o „společenské smlouvě“, protože dohoda mezi vládou a těžařskými odbory je proti zájmu a vůli polské společnosti. Průzkumy veřejného mínění jasně naznačují obrovskou sociální podporu pro odchod Polska od uhlí v současném desetiletí. Vláda mezitím ignoruje názor a vůli většiny Poláků, ignoruje naši bezpečnost, i naši budoucnost a vědecká doporučení. Dopady klimatické krize již nyní ohrožují naše zdraví a život – také v Polsku.“

Zaměstnanost v uhelném sektoru je v Polsku tradičně politicky citlivou otázkou. Země pokrývá uhlím přibližně 70 % svých energetických potřeb, ačkoli to plánuje do roku 2040 snížit na 11 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.