Tiché mizení bavorských ledovců

Na konci tohoto desetiletí by všech pět bavorských ledovců mohlo být historií.

Alpské ledovce jsou svědky změny klimatu. Roztávají téměř nepřetržitě od poloviny 19. století a působivě ukazují, jak se změnily klimatické podmínky –  to má zase dopad na životní prostředí a přírodu v horách.

V bavorských Alpách je pět ledovců: severní a jižní Schneeferner na náhorní plošině Zugspitze, Höllentalferner, také na Zugspitze, ledovec Watzmann a ledovec Blaueis. V roce 2018 pokrývaly zbytky ledových polí na místech jako je Zugspitze, Hochkalter a Watzmann pouze celkovou plochu menší než 0,5 km².

Všechny tyto alpské ledovce ztratily od 80. let obrovské množství ledu a roztávají stále rychleji. Z jižního Schneeferneru zbývá jen malý zbytek: ztratil 80 % svého objemu ledu. „Můžeme jej nazvat „největším poraženým“, řekl bavorský ministr životního prostředí Thorsten Glauber při prezentaci 2. zprávy o ledovcích „Budoucnost bez ledu“ (Zukunft ohne Eis). Lze předvídat, že Bavorsko nemusí mít do roku 2030 jediný ledovec.

Tání ledu v Alpách postupuje stále rychleji, jak zjistili glaciologové Bavorské akademie věd (BAdW) pod vedením Dr. Christopha Mayera. Specifická ztráta ledu se během období pozorování zvyšovala, ale v posledním desetiletí to bylo zvlášť extrémní. Hlavním důvodem je změna klimatu, která vedla k mnohem většímu nárůstu teploty, zejména v horských oblastech.

Ledovce mají v přírodě důležitou funkci: vodu uvolňují přesně tehdy, když je v sezóně vzácná, tedy v létě. Ochlazují a naplňují horské potoky a jsou tak významnou součástí životního prostoru.

Celosvětově byly v 90. letech 20. století ztraceny biliony tun ledu, což se ukazuje také v alpské oblasti.

Psali jsme:

 

Ilustrační foto: Autor: Dirk Beyer CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=352943

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.