Velká Británie chystá obchodní dohodu s Indií

Londýn chce do roku 2030 zdvojnásobit hodnotu svého obchodu s Indií.

Před virtuálním jednáním se svým indickým protějškem Nárendrou Módím  potvrdil britský premiér Boris Johnson plány na uzavření obchodní dohody s Indií. Vedle toho mají obě země v plánu oznámit bilaterární investice v hodnotě 1 miliardy liber.

Úterní jednání premiérů Británie a Indie se mělo týkat dohody o Pokročilém obchodním partnerství a dalších plánů na uzavření obchodní dohody mezi Velkou Británií a Indií. Cílem Londýna je zdvojnásobit v roce 2030 hodnotu obchodu s Indií, což by posunulo vztahy mezi oběma zeměmi na novou úroveň.

Indie má v Británii investovat celkem 533 milionů liber do sektorů jako je IT či zdravotnictví. Třetina projektů má mít nízkou uhlíkovou stopu. Investice by měla v Británii vytvořit 6 tisíc pracovních míst.

Britský byznys se dohodl na investicích ve výši 446 milionů liber, které se týkají například zdravotnických technologií CMR Surgical nebo chirurgických robotických systémů Versius. V rámci nové dohody se mají snížit cla na lékařské vybavení nebo ovoce, což by mělo Británii přinést okamžité výhody v oblasti potravin a nápojů, přírodních věd a služeb.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.