Nedostatek čipů způsobila také evropská naivita

Evropa po léta představovala hlavní část globální výroby polovodičů. V roce 1990 kapacita dosáhla přibližně 44 %, ale nyní to je kolem 10 %. Dnešní nedostatek mikročipů už omezuje výroby…

Evropa byla v posledních desetiletích naivní, že „outsourcovala“ tolik svých návrhů a výroby polovodičů, uvedl eurokomisař pro průmysl Thierry Breton.

Podle Bretona je ale možné nerovnováhu napravit. V dubnu se sešel s ředitelem společnosti Intel s tím, že EU je odhodlána získat zpět vedoucí postavení v celosvětové výrobě polovodičů s 20% podílem na světovém trhu do roku 2030. Má to posílit průmysl EU i transatlantické vazby s důvěryhodnými globálními partnery.

„Podíl výroby polovodičů v Evropě v průběhu let klesal, protože evropský region byl příliš naivní, příliš otevřený,“ uvedl Breton.

Přibližně 60 % produkce polovodičů tvoří Tchaj-wan, Jižní Korea a Japonsko. Evropští návrháři čipů včetně NXP Semiconductors a Infineon Technologies nyní zadávají většinu produkce TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a dalším provozovatelům.

Výroba čipů běží na plné obrátky

Závody automobilky Ford v Kolíně nad Rýnem a Saarlouis musí omezit svou výrobu kvůli nedostatku mikročipů – Daimler, Audi a další výrobci vozidel již podnikli podobné kroky. Naproti tomu továrny výrobců čipů běží na plné obrátky. Podnikání je na tom tak dobře, že skupina Infineon zvýšila prognózu pro letošní rok a nyní očekává tržby ve výši 11 miliard eur. Rovněž mají být rozšířeny investice. V rakouském Villachu by měl být otevřen nový závod.

Dokončení nové továrny o ploše 60000 metrů čtverečních je naplánováno na konec roku 2021. Cena tohoto velkého projektu je 1,6 miliardy eur. Po dokončení podnik vytvoří 400 nových a vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Společnost současně staví novou budovu pro výzkum a vývoj s plochou přibližně 20000 metrů čtverečních. Jakmile bude tato nová budova dokončena, nabídne práci 600 zaměstnancům.

Nadměrná závislost na Tchaj-wanu

Samotný Tchaj-wan má dvě třetiny celosvětové kapacity pro smluvní výrobu čipů a procesorů. Důvodem je vynikající pozice společnosti TSMC, která vyrábí tři čtvrtiny svých polovodičů pro externí zákazníky.

TSMC je také největším světovým výrobcem komponent, které automobilovému průmyslu chybí: mikrokontroléry (70 % poptávky po těchto čipech pochází z továren TSMC).

Tato závislost na Asii je Evropanům trnem v oku. Nápomocná by měla být Evropská iniciativa pro polovodiče a procesory (European initiative on processors and semiconductor technologies), kdy se „členské státy zavazují spolupracovat na posílení evropského hodnotového řetězce v oblasti elektroniky, vestavěných systémů a posílení špičkové výrobní kapacity v oblasti polovodičových technologií“.

Podle Bretona má „Evropa vše, co potřebuje k diverzifikaci a snížení kritických závislostí, přičemž zůstane otevřená“.

Evropské superpočítače

Nejsou to jen čipy, Breton na svém Twitteru 3. května informoval o tom, že společně s projektem EuroHPC JU (The European High Performance Computing Joint Undertaking) „vytváříme klíčovou digitální infrastrukturu superpočítačů EU, abychom zajistili vedoucí postavení Evropy v oblasti výpočetní kapacity a zpracování dat“.

Evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC JU) byl založen v roce 2018 a sídlí v Lucembursku. Projekt umožňuje účastnickým zemím EU a EuroHPC koordinovat své úsilí a spojovat své zdroje s cílem nasadit v Evropě špičkové superpočítače schopné provádět více než jeden bilion (1018) operací za sekundu a vyvíjet inovativní superpočítačové technologie a aplikace.

Tím by se Evropa stala světovým lídrem v oblasti vysoce výkonných počítačů (HPC – high performance computing), což by posílilo průmyslovou konkurenceschopnost a zajistilo evropskou technologickou a digitální autonomii.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.