Pandemie si v Indii vybírá politickou daň. Módí a jeho strana oslabují

Výsledky posledních voleb v několika státech Indie nejsou pro vládnoucí stranu uspokojivé. V klíčovém Západním Bengálsku Módí prohrál.

Indický premiér Naréndra Módí a jeho vládnoucí strana tak moc usilovali o vítězství ve volbách v hrstce indických států, které se konaly minulý měsíc, že obavy z pandemie koronaviru byly v bouřlivé předvolební kampani do značné míry ignorovány.

Teď ovšem vládní strana Bharatija Janata (BJP) zjistila, že se jí nepodařilo získat významný stát Západní Bengálsko a ani volební výsledky v jižních státech Tamilnádu a Kérala nejsou příliš dobré. Mezitím se Indií prohání druhá vlna pandemie.

Dobré výsledky měla BJP nakonec v severovýchodním státě Ásám a také v Pudúččéri, kde uzavřela volební koalici. Přesto bylo centrem pozornosti Západní Bengálsko, kde se už v březnu rozjela volební kampaň a straně BJP zde šlo o hodně, jelikož usilovala o to, aby z vedení státu odešla Mamata Benerdžíová, hlasitá kritička současného premiéra země. Přes velkou kampaň získala BJP jenom 77 křesel v západobengálském parlamentu. Benerdžíové strana získala podle volební komise 213 z celkem 292 křesel. Premiér Módí porážku uznal na sociálních sítích.

Ještě před novou vlnou pandemie čelila Módího strana tvrdým výzvám ve volbách na celostátní úrovni. Po těchto neuspokojivých výsledcích je indický premiér Módí oslaben, i když nečelí žádné hrozbě pro své vedení. Ve funkci by měl končit až v roce 2024.

„Jak se pandemie šířila, začala BJP docházet pára,“ řekl k situaci v indické politice politický analytik Nilandžan Muchoopadhajaj.

V současnosti na Indii připadala téměř polovina případů onemocnění Covid-19 hlášených minulý týden po celém světě, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace. Počet úmrtí na nový koronavirus v zemi vzrostl za posledních 24 hodin o rekordních 3 780.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.