Ve Francii vstoupila armáda do politické debaty o úpadku země

Dva otevřené dopisy vojáků jsou znakem vzpoury a překročení hranic. Jejich obavy ale mnozí, včetně členů vlády, sdílejí.

Jen pár týdnů po veřejném vystoupení francouzských generálů ve výslužbě, které varovalo před tím, že Francie riskuje pád do spirály občanské války, vystoupili veřejně s podobnými obavami také aktivní vojáci, píše článek Politico. V otevřeném dopise zveřejněném v pravicovém magazínu Valeurs Actuelles varují před úpadkem Francie způsobeným násilím, islamismem a nenávistí k institucím. Tento stav podle dopisu nevyhnutelně povede k občanské válce a nutnosti armádního zásahu.

Na cestě k občanské válce?

Dopis podle Politico dostal současnou vládu Emmanuela Macrona do defenzívy v momentě, kdy se snaží o silný postoj k bezpečnosti v kontextu sílících obav ve společnosti.

Ministr financí Bruno Le Maire označil druhý dopis za ztrátu času a vojáky obvinil, že přejímají rétoriku krajní pravice. Le Maire řekl, že ve Francii neplatí „laissez-faire“ a že proti islamismu vláda bojuje.

Ke kontroverzi došlo v souvislosti se sérií útoků proti policistům, včetně zabití jednoho z nich a napadení dalšího. Premiér Jean Castex by po těchto útocích měl jednat s policejními odbory a hledat lepší způsoby ochrany policejního sboru.

Marine Le Penová ze strany Rassemblement National rychle vojáky podpořila, což vedlo k obviněním, že oba dopisy byly zorganizovány na podporu její prezidentské kampaně v roce 2022.

První dopis podepsali penzionovaní generálové a vojáci. Varovali v něm před „hordami z francouzských předměstí“ a před laxním přístupem vlády k islamismu. Druhý dopis podepsali vojáci aktivní služby, někteří byli nasazeni v Mali, Afghánistánu nebo ve Středoafrické republice, další po teroristických útocích v posledních letech hlídkovali v ulicích francouzských měst v rámci operace Sentinelle. Dopis je ale anonymní.

„Předkládáme profesionální hodnocení situace“, napsali doslova vojáci v druhém dopise. „Stejný úpadek jsme zaznamenali v mnoha zemích v krizi, následkem bude kolaps, chaos a násilí. A na rozdíl od toho, co říkají (jiní), chaos a násilí nevzejdou z vojenské vzpoury, ale z občanského povstání.“

Dopis se dočkal kritiky z armádních řad. Například šéfredaktor armádních novin generál Jérôme Pellistrandi řekl, že vojáci mají právo na obavy ohledně situace v zemi, ale neměli by je tímto způsobem zveřejnovat.

Vzpoura?

Silná kritika zazněla z levice. Šéf levicové France Insoumise Jean-Luc Mélenchon nazval dopis „vzpurným a zbabělým“ a naznačil, že kdyby byl prezidentem, provedl by v armádě čistku.

Macronova strana La République En Marche se snaží zahrát na správnou notu. Ministři současné vlády odsoudili vojáky za nebezpečné překročení hranice mezi armádou a politikou, přesto s nimi do značné míry souhlasili. Někteří ale naznačili, že varování o občanské válce je „přehnané“.

Prezident Macron na dopis veřejně nereagoval. Během sobotních oslav Dne vítezství ale vystoupil po boku francouzských náčelníků štábů. Tento krok byl interpretován jako projev jednoty a snaha ukončit spor s armádou.

Le Penová vystoupila na podporu předchozího dopisu generálů a obhajovala rozhodnutí vojáků promluvit veřejně: „Nikdo, kdo čte jejich dopis v dobré víře, si nemůže myslet, že je to prohlášení armády, že neuposlechne rozkazy politiků“.

Oba dopisy ale (kromě otázek, zda a nakolik vyzývají ke vzpouře) zatáhly armádu do politické debaty, která nezmizí, míní Politico. Generál Pellistrandi je přesvědčen, že jde o „konfiskaci identity armády k politickým účelům“. „Armáda musí zůstat neutrální. Toto nahrává extremismu ve Francii, Národnímu sdružení, ale také krajní levici. Je tu odporné klima“, dodal dále. Francouzské ministerstvo obrany už uvedlo, že proti těm, kdo podepsali první dopis, budou uplatněny sankce. Důvodem je porušení armádní povinnosti zachovávat mlčenlivost.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Vania Teofilo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19088814

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.