Medvedčuk a Kozak byli na Ukrajině obviněni z velezrady

Po sankcích byli oba opoziční politici nyní obviněni z velezrady a rozkrádání ukrajinského majetku na Krymu.

Ukrajinská generální prokurátorka Irina Venediktovová podepsala dokument obsahující důvodné podezření z velezrady týkající se dvou poslanců ukrajinského parlamentu Viktora Medvedčuka a Tarase Kozaka. Venediktovová informaci zveřejnila 11. května na svém Facebooku.

Informace o jménech nebyly zprvu uvedeny, ale noviny Ukrajinská Pravda informovaly, že se jedná právě o Medvedčuka a Kozaka. Viktor Medvedčuk je považován za politika a oligarchu, který má blízko ke Kremlu a zastává „proruské“ názory.

Poslanci parlamentu za opoziční stranu Opoziční platforma-Za život, Medvedčuk a Kozak, jsou na základě – podle Venediktovové – „efektivně vedeného vyšetřování“ podezřelí ze zločinu velezrady a také z rozkrádání státních zdrojů na Krymu. Podle generální prokurátorky není jasné, kde se Medvedčuk v daný moment nachází, takže Státní bezpečnost Ukrajiny (SBU) přijala opatření k tomu, aby byl nalezen a zadržen. V ukrajinských médiích se také objevily informace o provedení domovní prohlídky u Medvedčuka, při které jeho ochranka zabránila zabavení automobilu Mercedes, který poslancovi patří.

Venediktovová se dále v souvislosti s oficiálním oznámením podezření z velezrady vyjádřila následovně: „1. Krym nelze považovat za součást jiného státu. 2. Nelze podporovat a přímo se podílet na převodu cenných dokumentů týkajících se ukrajinských nerostných zdrojů, jejichž peněžní ekvivalent činí 38 miliard hřiven. 3. Není možné stát se právním nástupcem ukrajinského majetku, který patří občanům Ukrajiny. 4. Informace obsahující státní tajemství nelze zveřejnit. 5. Není možné vytvořit armádu informačních klaunů a ovládat je tak, aby jednali ve vlastních, protiukrajinských, zájmech.“

V únoru letošního roku rozhodly ukrajinské úřady o zákazu tří televizních stanic, které patřily do Medvedčukova a Kozakova portfolia a stanice byly obviněny ze šíření „proruské propagandy“ na Ukrajině. Tři stanice přestaly na Ukrajině vysílat od 3. února. 19. února byly na oba politiky uvaleny sankce Státní bezpečnostní rady Ukrajiny. Sankce se týkají také majetku Medvedčuka a jeho manželky. Medvedčuk se kvůli tomuto rozhodnutí obrátil na Nejvyšší soud.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.