Společnost Facebook by mohla čelit „zničujícímu“ zákazu předávání dat z EU do USA

Facebook Inc nedokázal zablokovat rozhodnutí, které by mohlo zakázat transatlantický tok osobních údajů 410 milionů Evropanů do USA.

Irský regulátor údajů smí znovu obnovit vyšetřování, které by mohlo vést k zákazu transatlantických přenosů dat Facebooku, rozhodl v pátek zdejší Vrchní soud. Tento krok by měl zničující dopad na podnikání společnosti Facebook, varuje sama společnost.

Důvodem jsou obavy Evropské unie, že vládní dohled Spojených států není zárukou dodržování práva občanů EU na soukromí, pokud jsou jejich osobní údaje určeny ke komerčnímu využití.

Komise pro ochranu údajů Irské republiky (DPC), která je hlavním regulátorem Facebooku v EU, zahájila šetření v této otázce v srpnu 2020. Vydala rovněž předběžný příkaz, který tvrdil, že hlavní mechanismus, který Facebook používá k předávání údajů o uživatelích z EU do USA, „nelze v praxi použít“.

Společnost Facebook ale zpochybnila jak celé šetření, tak i předběžný návrh rozhodnutí komise. Dodala také, že tento krok je zničující pro podnikání společnosti, která se opírá o zpracování uživatelských údajů pro účely cílených internetových reklam.

Vrchní soud v pátek tyto argumenty společnosti Facebook zamítl.

„Odmítám všechny úlevy, o které Faceboook usiluje, a odmítám nároky, které vznáší v rámci řízení“, uvedl soudce David Barniville v rozsudku, který měl téměř 200 stran. Rozsudek konstatuje, že společnost Facebook nepřinesla žádné argumenty, kterými by zpochybnila rozhodnutí irské Komise.

Podle rakouského aktivisty v oblasti ochrany soukromí Maxe Schremse je rozhodnutí nevyhnutelné, i když k okamžitému zastavení toku dat nepovede. „Po osmi letech je DPC povinen zastavit předávání dat Facebookem z EU do USA, (stane se tak) pravděpodobně do léta“, řekl Schrems.

Mluvčí společnosti Facebook uvedl, že společnost se těší, že se bude moci obhájit a ukázat, že pracuje v souladu s pravidly EU pro data. Prozatímní příkaz irského regulačního orgánu by „mohl poškodit nejen Facebook, ale i uživatele a další podniky“.

V případě, že irský regulátor údajů předběžné nařízení prosadí, skončí privilegovaný přístup amerických společností k osobním údajům z Evropy a bude postaven na stejnou úroveň jako společnosti v jiných státech mimo blok.

Nicméně právě mechanismus, který nyní irský regulační orgán zpochybnil, je standardní smluvní doložkou (SCC), kterou v červenci 2020 považoval Evropský soudní dvůr za platnou. Soudní dvůr však také rozhodl, že podle SCC musí ochránci soukromí pozastavit nebo zakázat předávání údajů mimo EU, pokud nelze zajistit ochranu údajů v jiných zemích. Irská komisařka pro ochranu údajů Helen Dixonová v únoru letošního roku prohlásila, že internetové společnosti mohou v důsledku rozhodnutí Evropského soudního dvora čelit masivnímu narušení transatlantických toků dat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.