Baerbocková chce zrušit lety na krátké vzdálenosti

„Zelená“ kandidátka na německou kancléřku se zasazuje o zrušení letů na krátké trasy. Pokud by její strana zvítězila ve všeobecných volbách, plánuje také „okamžitý program ochrany klimatu“.

Kandidátka na spolkovou kancléřku za Zelené, Annalena Baerbocková, by leteckou dopravu zdražila a zrušila lety na krátké vzdálenosti, pokud by převzala vládu strana Zelených (Die Grüne).

Je nespravedlivé, že peníze daňových poplatníků se používají na dotování kerosinu pro letadla, zatímco cestování vlaky na dlouhé vzdálenosti je drahé, zejména v dopravních špičkách. „Pokud cestujete jako rodina vlakem, měli byste zaplatit na krátkou vzdálenost méně než za letadlo,“ říká Baerbocková. Pod vedením Baerbockové by nebyly nabízeny ani levné ceny, jako jsou lety na Mallorku za 29 eur. „Každý může jet na dovolenou, kam chce. Klimaticky spravedlivé zdanění letů by však takovéto dumpingové ceny zastavilo,“ uvedla Baerbocková.

FDP: Místo zákazů inovace

Strana FDP (Svobodní demokraté) se jasně vyslovila proti zákazu letů na krátké vzdálenosti, jak to chce provést Baerbocková. „Nechceme, aby paní Baerbocková velela mikromanagementu každodenního života,“ řekl Marco Buschmann, ředitel parlamentní skupiny FDP.

Také předseda FDP Christian Lindner jasně odmítá požadavek Zelených. „Zákazy jsou nejvíce nepředstavitelnou formou politiky v oblasti klimatu. Stále více zákazů nezachrání klima, ale jen otravuje lidi, protože všechno je stále dražší a nesvobodnější,“ říká Lindner. Místopředseda parlamentní skupiny FDP Michael Theurer obviňuje Annalenu Baerbockovou a Zelené ze zakazování lidem užívat si život.

Svobodní demokraté se v boji proti globálnímu oteplování spoléhají na mechanismy volného trhu a „soutěž nápadů“. Liberálové sepsali zákonný roční limit CO2 i poptávku v rámci programu na rozšíření obchodování s emisemi v Evropské unii geograficky i na veškerý provoz.

„O tom, co je pro ochranu klimatu nejpřínosnější, by neměl rozhodovat stát, ale volná soutěž,“ vysvětluje generální tajemník FDP Volker Wissing. Rovněž prosazuje schválení ekologicky šetrných syntetických paliv pro spalovací motory. „Protože bez individuální dopravy je mobilita ve venkovských oblastech nemyslitelná.“

Svobodní demokraté se také spoléhají na inovativní lokální řešení ke zlepšení kvality ovzduší: mezi ně patří inteligentní řízení provozu, aby se zabránilo přetížení, a zlepšení místní veřejné dopravy.

Povinné solární panely na nových budovách

Baerbocková chce také prosadit povinné solární systémy pro nové budovy: „V budoucnosti musí v Německu platit, že nové budovy se postaví pouze se solární střechou.“ Nájemcům a stavitelům domů by prospěly levné ceny elektřiny díky energii z jejich vlastní střechy. Prvním zákonem, který by uvedla do chodu jako kancléřka, by byl „program okamžité ochrany klimatu“ (Klimaschutzsofortprogramm).

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.