Izraelské velvyslanectví v Číně protestovalo proti údajnému antisemitismu

Velvyslanectví uvedlo, že v pořadu čínské televize CCTV, která vysílá globálně a v angličtině, zazněly v pořadu o násilí v Gaze antisemitské výroky.

Izraelské velvyslanectví v Číně minulý týden protestovalo proti „do očí bijícímu antisemitismu“ v programu, který odvysílala čínská v zahraničí vysílající televize CCTV (jde o čínskou verzi RT, která vysílá v angličtině). Pořad se týkal situace kolem násilí v Gaze. V tweetu ambasáda uvedla, že doufala, že konspirační teorie o tom, že Židé „ovládají svět“, jsou minulostí. „Naneštěstí antisemitismus znovu ukázal svoji ošklivou tvář.“

Podle mluvčího ambasády nemá velvyslanectví k věci co dodat a od provozovatele televizního kanálu CCTV nedostalo žádnou reakci.

V úterním pořadu stanice se jeden z moderátorů ptal, zda je americká podpora Izraele opravdu založena na „sdílených demokratických hodnotách“, když někteří lidé věří, že „americká pro-izraelská politika má souvislost s vlivem bohatých amerických Židů a židovské lobby na tvůrce americké zahraniční politiky.“ Moderátor dodal: „Židé ovládají finance a sektory internetu, mají tedy mocné lobby, jak někteří říkají? Je to možné.“ Nakonec moderátor obvinil USA, geopolitického rivala Číny, z využívání Izraele jako „předmostí“ na Blízkém východě a jako pomocníka v kampani proti pan-arabismu.

Čína patřila v posledních dnech k silným podporovatelům Palestinců, odsoudila násilí v Gaze a kritizovala kroky USA v Radě bezpečnosti OSN, které zablokovaly odsuzující prohlášení k této nové vlně násilí na Blízkém východě.

Případ je ukázkou toho, jak se konflikt v Gaze  “bojuje” rovněž v mediálním prostoru, který už není plně pod kontrolou západních mediálních společností.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.