Pobaltí se po třiceti letech energeticky odpojuje od Ruska

Do roku 2025 by se prostřednictvím Polska všechny pobaltské státy měly stát součástí evropské energetické sítě.

Tři pobaltské státy Evropské unie učinily v uplynulém týdnu důležitý krok v přístupu k energetické síti EU. Cílem je ukončit závislost regionu na Rusku, která je dědictvím sovětské éry.

V přístavním městě Klajpeda ocenil 13. května litevský ministr energetiky Dainius Kreivys dodávku masivní klíčové součásti síťové infrastruktury jako „zásadní krok“ k energetické bezpečnosti. Jednalo se o autotransformátor o hmotnosti 164 tun, který umožní tok energie z Polska do tří pobaltských států přes přenosovou soustavu LitPol.

Estonsko, Lotyšsko a Litva jsou stále napojeny na ruskou rozvodnou síť, což je činí zranitelnými zvláště v situaci, kde se jejich vztahy s Ruskem zhoršily kvůli anexi Krymu v roce 2014 a nejnověji také kvůli jejich podpoře běloruské opozice.

Díky finančním prostředkům Evropské unie plánují pobaltské státy plně synchronizovat své rozvodné sítě se zbytkem Evropy do roku 2025.

„Synchronizace bude posledním krokem v integraci Litvy s demokratickým západním světem“, řekl litevský ministr Kreivys. Projekt je součástí energetické unie EU, jejímž cílem je zajistit dodávky pro celý sedmadvacetičlenný blok.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.