Sucho ohrožuje brazilskou úrodu kávy i pomerančů

Země, která je největším exportérem kávy i pomerančů, trpí v letošním roce suchem, které ohrožuje úrodu.

V Brazílii, která je největším světovým exportérem kávy, cukru a pomerančů, právě skončilo každoroční období dešťů, aniž by v podstatě pršelo. Půda je suchá a hladiny vod v řekách středo-jižního regionu země, který je hlavním zemědělským centrem, jsou nízké. Sucho je tak velké, že místní farmáři mají obavy, zda se jim podaří přečkat následující dlouhé období sucha.

Pěstitel kávy Mauricio Pinheiro začal se zavlažováním svých plodin už v březnu, což je o dva měsíce dříve než normálně. Vodu využívá pro plodiny, takže jí nemá dost ani pro svůj dům. Nyní bude nucen hledat další studnu, protože současná je skoro vyschlá (obvykle k tomu dochází až v srpnu). Podobné zkušenosti mají i pěstitelé pomerančů. Například v regionu Minas Gerais bylo nutné pomerančovníky zavlažovat už od ledna a zdejší zdroje vody také vysychají.

Pokud oblasti pro pěstování kávy a pomerančů nebudou mít dost vody na zavlažování, ovlivní to velikost zdejší úrody, která v obou případech už druhým rokem klesá.

Podle expertů bylo množství srážek v oblasti Sao Paula a Minas Gerais mezi lednem a dubnem extrémně nízké. Nejhůře zasažené oblasti dostaly jen polovinu obvyklého množství dešťové vody, a to v době, kdy kávovníky potřebují hodně vláhy, aby vytvořily bobule. Je to také doba, kdy se vláha ukládá do půdy, což pomáhá zvládat pozdější období sucha.

I když každoroční období sucha jsou v Brazílii běžná, letos se očekává, že sucho bude delší, než je obvyklé, což zvyšuje obavy o úrodu. Čeká se totiž, že pravidelné deště přijdou až v listopadu nebo prosinci, namísto obvyklého září. Zavlažování potřebuje v Brazílii kolem 30 % pomerančovníků a 15 % kávovníků (typ arabika).

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.