Zadlužená eurozóna: Situace v Řecku je stále vážná

Podle OECD byrokracie, nekvalitní předpisy a pomalý justiční systém narušují v Řecku podnikatelské prostředí. Navíc státní dluh dosáhl alarmující míry 205,6 % v poměru k HDP. Nezaměstnanost je i nadále vysoká.

Státní dluh v měnové unii významně vzrostl kvůli nezbytné vládní podpoře společností a zaměstnanců během pandemie. Miliardy pomoci však byly důležité k tlumení ekonomických dopadů koronakrize.

Jak ukazuje graf na základě údajů Eurostatu, dluh některých zemí eurozóny již překročil příslušný hrubý domácí produkt (HDP). Situace je obzvláště vážná v Řecku. Finanční krize, která zde panuje od roku 2010, v kombinaci se současnou situací a nedostatkem cestovního ruchu posunula státní dluh na více než 205 % HDP.

Také v Itálii, na Kypru, v Portugalsku, Španělsku, Francii a Belgii dluhy převyšují celkový domácí produkt. Se státním dluhem téměř 70 % HDP je Německo pod evropským průměrem 98,1 %. Nejméně zadluženou zemí eurozóny je Estonsko, zde úroveň dluhu odpovídá přibližně 18,2 % HDP.

Řecko zaostává v digitalizaci a trpí nedostatkem kvalifikovaných pracovníků

Přes pokračující pokrok v reformním úsilí, jako je digitalizace veřejné správy, narušují byrokracie, nekvalitní předpisy a pomalý justiční systém podnikatelské prostředí. Spolu s významnými mezerami v dovednostech pracovní síly tyto překážky brání růstu a odrazují od inovací a investic, které budou zásadní pro zotavení z pandemie, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Zvýšení účinnosti veřejné správy a efektivity soudního systému je zásadní pro řešení krize COVID-19 i dlouhodobých výzev. Úsilí vlády omezit byrokracii a zlepšit přístupnost veřejných služeb prostřednictvím digitalizace ukazuje své výhody a je žádoucí v tom pokračovat.

Výdaje na veřejné investice v posledních letech výrazně nedosahují rozpočtových plánů. Aby bylo možné co nejlépe využít fond obnovy EU a zdvojnásobit investiční výdaje, jak bylo plánováno, je třeba zlepšit kvalitu a rychlost provádění veřejných investic.

Přestože je nezaměstnanost v Řecku vysoká, nedaří se zaměstnavatelům najít pracovníky s potřebnými dovednostmi. Pomohlo by posílení aktivních programů na trhu práce, vzdělávání a odborné přípravy uchazečů o zaměstnání. Rozvoj digitálních dovedností u dospělých je zásadní vzhledem k hrozícím změnám v oblasti digitalizace a automatizace. Studenti jsou často špatně připraveni na trh práce, zejména se slabými digitálními dovednostmi. Mladé rodiny a rodiny s nízkými příjmy, které před krizí trpěly vysokou mírou chudoby, jsou obzvláště zasaženy dopady pandemie.

Evropská komise však očekává díky rychlejšímu očkování a finančním prostředkům z fondu obnovy zlepšení situace. Pro Řecko Komise předpovídá růst HDP v roce 2021 ve výši 4,1 %, zatímco pro rok 2022 odhaduje, že růst bude ještě vyšší (6 %).

Komise poukazuje na to, že postupné uvolňování omezujících opatření umožní postupné otevírání cestovního ruchu a zároveň očekává výrazný nárůst domácí spotřeby ze strany domácností.

Podle Komise rizika ve vztahu k výhledu zůstávají vysoká, ale obecně jsou vyváženější než v předchozích prognózách.

Míra zadlužení v eurozóně za poslední čtvrtletí roku 2020 (údaje jsou v % HDP). Zdroj: Statista.

Téma dlouhodobě sledujeme. Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.