Japonští přepravci hledají nové cesty do Evropy

Japonské přepravní společnosti usilují o snížení závislosti na Suezském průplavu. Zintenzivňují hledání alternativní trasy spojující východní Asii s klíčovými trhy v Evropě.

Japonské dopravní společnosti již zkoumaly alternativní trasy mezi východní Asií a kriticky důležitými trhy v Evropě. Březnový incident kontejnerové lodi Ever Given (japonský vlastník) v Suezském kanálu však způsobil, že zintenzivnily hledání.

„Je jistě velmi rozumným krokem, aby se japonské společnosti alespoň zabývaly alternativními cestami, i když si musí pamatovat, že každá z nich bude mít také nevýhody,“ řekl Deutsche Welle Yoshitsugu Hayashi, profesor dopravní politiky a systémů na Univerzitě Chubu.

Alternativní trasy

Podle Hayashiho existují tři alternativní trasy, které jsou k dispozici pro propojení východní Asie s Evropou, zatímco čtvrtá je ve vývoji.

První z nich je návrat na cestu kolem mysu Dobré naděje v Jižní Africe, což byla trasa používaná před dokončením Suezského průplavu. Zjevnou nevýhodou je, že je výrazně delší, a proto finančně nákladnější než alternativy. Další možností, která v posledních letech přitahovala pozornost, je arktická trasa severně od Ruska.

Tato trasa se díky slábnoucí ledové pokrývce v letních měsících stává stále splavnější. Jedná se o vedlejší účinek rostoucích globálních teplot a také o vylepšenou technologii lodí, která umožňuje plavidlům pracovat ve vodách, které jsou alespoň částečně pokryty ledem. Existují jasné výhody: cesta je zkrácena z přibližně 38 dnů na pouhých 19 dní, což dramaticky snižuje množství potřebného paliva a emise znečištění.

Ruský zájem na dopravě mezi Evropou a Čínou

V květnu 2018 vydal ruský prezident Vladimir Putin „Výkonnou vyhlášku o národních a strategických cílech Ruské federace do roku 2024“, která se kromě jiného zaměřuje na rozvoj dopravních koridorů východ-západ a sever-jih pro přepravu zboží, mimo jiné prostřednictvím:

  • výstavby a modernizace ruských úseků dálnic, které jsou součástí mezinárodní dopravní cesty mezi Evropou a Západní Čínou
  • zvýšení kapacity ruských námořních přístavů, včetně přístavů v povodí Dálného východu, Severozápadního pobřeží, Volhy-Kaspického moře a Azovského a Černého moře
  • rozvoj severní námořní trasy a zvýšení její nákladní dopravy až na 80 milionů tun
  • zkrácení doby pro přepravu kontejnerů po železnici, zejména z ruského Dálného východu k ruským západním hranicím, na sedm dní a čtyřnásobné zvýšení objemu tranzitní kontejnerové dopravy po železnici
  • využití uzlových nákladních multimodálních dopravních a logistických center
  • zvýšení propustnosti bajkalsko-amurských a transsibiřských železnic o 50 % na 180 milionů tun
  • zvýšení kapacity železničních přístupů do námořních přístavů v oblasti Azovského a Černého moře

Nevýhody severní trasy

Stephen Nagy, docent mezinárodních vztahů na tokijské Mezinárodní křesťanské univerzitě, poukázal na nevýhody arktické lodní trasy i transsibiřského železničního spojení: „Arktická lodní trasa nemůže fungovat celoročně a transsibiřské železniční spojení jednoduše nezvládne objem. „Ano, Rusové a Číňané by si velmi přáli ekonomické příležitosti, které tyto cesty přinesou, ale velmi by to například komplikovalo diplomatické vztahy Japonska s USA.“

Díky globálnímu oteplování by mohlo v budoucnu dojít k většímu využití tzv. Severní mořské cesty, která by zkrátila stávající trasu (přes Suez) až o 14 dní. Zatím je nutné, aby byly lodě na této trase doprovázeny ledoborci, díky nimž náklady na cestu stoupají. Navíc je v současné době možné proplutí  jen několik měsíců v roce. Zdroj: Statista

Psali jsme:


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.