Draghi: „Musíme urychleně očkovat celý svět“

Země G20 pořádaly summit o zdraví a farmaceutické společnosti slíbily, že chudým zemím dodají více než 2,3 miliardy dávek vakcín za výrobní cenu.

V pátek 21. května se v Římě konal „Celosvětový summit o zdraví“, který proběhl virtuální formou (záznam je zde) a byl zvláštní událostí předsednictví skupiny G20 uspořádanou Itálií ve spolupráci s Evropskou komisí. Podle italského premiéra Maria Draghiho „globální krize neskončila a je potřeba jednat rychle“.

„Musíme zrušit obecné zákazy vývozu, zejména pro nejchudší země. Mnoho zemí si bohužel nemůže z finančních důvodů vakcíny proti Covid-19 dovolit. Musíme také pomoci zemím s nízkými příjmy, včetně Afriky, vyrábět vlastní vakcíny. V budoucnu budeme pravděpodobně potřebovat více očkovacích cyklů a zvýšení produkce je zásadní. Jedním z návrhů je pozastavení patentů na vakcíny. Itálie je této myšlence otevřená – ovšem cíleně, s časovým omezením, aby nebyly ohroženy pobídky k inovacím pro farmaceutické společnosti. Tento návrh však nezaručuje, že země s nízkými příjmy budou skutečně schopné vyrábět své vlastní vakcíny. Musíme je podporovat finančně a specializovanými dovednostmi,“ řekl Draghi.

Vakcíny pro chudé země

Farmaceutické společnosti BioNTech/Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson chtějí zpřístupnit dávky vakcíny proti Covid-19 ve velkém měřítku pro chudé země za nízkou cenu. Dodávky do rozvojových a rozvíjejících se zemí mají začít v druhé polovině roku. Nejchudší země by měly platit pouze výrobní náklady, zatímco pro rozvojové země by měla platit „nízkonákladová cena“.

EU chce do konce roku darovat nejméně 100 milionů dávek vakcíny mezinárodnímu očkovacímu programu Covax a rozvojovým a rozvíjejícím se zemím.

Pod vedením EU se vyvíjí „pandemická smlouva“, aby bylo možné se účinněji vypořádat s budoucími pandemiemi. Jednotlivé země a mezinárodní organizace by tak měly být lépe připravené na takové krize. Merkelová zdůraznila, že je rovněž třeba posílit úlohu Světové zdravotnické organizace (WHO).

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém prohlášení zmínila, že „země G20 uznávají ztrátu biologické rozmanitosti a skutečnost, že lidská činnost zasahující přírodu a divokou zvěř přináší pandemie“.

Dále je podle ní třeba „investovat do posílení výrobní kapacity v Africe. Afrika dnes dováží 99 % vakcín. To se musí změnit. Evropský tým (Team Europe) zahajuje iniciativu na rozvoj výroby vakcín s africkými partnery na jejich kontinentu. To s sebou nese nejen investice do infrastruktury a výrobních kapacit, ale také rozvoj dovedností, řízení dodavatelských řetězců a nezbytný regulační rámec. Iniciativa vyvine řadu regionálních uzlů rozmístěných po celém kontinentu, aby z toho mohla mít prospěch celá Afrika.“

Patenty na vakcíny je třeba sdílet

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli má za to, že je nutné „prozkoumat řešení, která předpokládají nejen dobrovolné sdílení licencí na produkci, ale také povinné formy sdílení licencí v kontextu mimořádné situace, jako je ta současná“.

Podle ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) T. A. Ghebreyesuse „rozdíly v distribuci vakcín po celém světě přetrvávají“, pokládá to za „selhání celého lidstva“. Také upozornil, že „90 % vakcín je v současnosti v zemích G20 a není možné pandemii zarazit, pokud každý nemá zbraně, které by ji zastavily“.

Očkování proti koronaviru postupuje. Podle webové stránky Our World in Data (Náš svět v datech) bylo na celém světě plně očkováno proti Covid-19 přibližně 364,8 milionů lidí (údaje jsou k 20. květnu 2021). Jak ukazuje graf, Izrael stojí v čele, pokud jde o očkování: více než polovina populace tam již očkování podstoupila (59 %). Oproti tomu v Německu je plně očkováno pouze 11,8 % populace. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.