Bolsonaro v čele motorkářských příznivců opět odmítl opatření proti pandemii

Brazilský prezident i nadále vehementně odmítá opatření proti šíření nemoci. Kroky jeho vlády vyšetřuje Senát.

Brazilský prezident Jair Messias Bolsonaro se o víkendu připojil k motorkářské demonstraci v Rio de Janeiru. Průvod motocyklistů sledoval asi 40 km dlouhou trasu, která vedla přes slavnou Copacabanu a Ipanemu až na pláž Flamengo, kde prezident pozdravil své příznivce.

V projevu Bolsonaro řekl: „Moje armáda nikdy nepůjde do ulic, aby vás nutila zůstat doma.“ A dodal: „Bez jakéhokoliv vědeckého důkazu zavedli guvernéři a starostové uzávěry a zákazy vycházení… Jsme připraveni přijmout kroky nutné ke garantování vaší svobody.“ Motorkářské akce se zúčastnilo asi 10 tisíc účastníků.

Brazilský prezident dlouhodobě čelí kritice, že se v době pandemie staví proti uzávěrám, které experti považují za jeden z kroků, který pomáhá omezit šíření viru. Brazílie byla pandemií těžce poškozena.

Bolsonaro v uplynulém roce označil nemoc za „chřipečku“ a doporučoval k její léčbě antimalarikum.

V Brazílii zemřelo v souvislosti s koronavirovou infekcí 448 tisíc lidí a celkově se v zemi nemocí nakazilo kolem 16 milionů osob.

Přestože brazilský Senát už vyšetřuje postup vlády při zvládání pandemie, Bolsonaro stále odmítá nutnost zdravotnických opatření k zvládnutí epidemie.

Podle průzkumů veřejného mínění by bývalý prezident Luis Inacio Lula da Silva v příštích prezidentských volbách, které se budou konat v roce 2022, Bolsonara porazil. Lula byl před časem z rozhodnutí soudu osvobozen z vězení, kde byl za korupci, a nemohl proto kandidovat v předchozích volbách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.