Die Welt: Rusko je vždy o krok napřed

Moskva může dostavět plynovod Severní proud 2 a rozšiřuje svoji přítomnost v Arktidě. Je nejvyšší čas, aby USA a NATO vypracovaly strategii boje proti rostoucí ruské vojenské přítomnosti v regionu.

Během minulého týdne způsobila Bidenova vláda určité zmatky. Zrušila sankce vůči společnosti Nord Stream 2 AG i proti jejímu generálnímu řediteli Matthiasovi Warnigovi. Americký prezident Joe Biden chtěl tímto krokem uvolnit vztahy s Berlínem. Ve skutečnosti bylo pro USA v předchozích letech velmi neobvyklé uvalit sankce na projekt prosazovaný blízkým spojencem, napsal Clemens Wergin pro německé noviny Die Welt.

To, že USA nyní alespoň částečně snižují tlak na Severní proud 2, je způsobeno hlavně skutečností, že již nevěří, že mohou plynovodu zabránit, protože výstavba pokročila příliš daleko.

Toto váhavé rozhodnutí Bidenovy vlády přichází v době, kdy se již rýsuje další geostrategický konflikt s Ruskem v Arktidě. (Pozn.: Letos 20. května Rusko převzalo předsednictví v Arktické radě na období 2021–2023).

Ruské zájmy

Rusko se o arktickou oblast dlouhodobě zajímá a jeho akce řídí kombinace faktorů. Nejvyšší prioritou je ekonomický rozvoj arktické oblasti Ruska. Ruští vůdci však také vidí Arktidu jako místo, kde mohou prosazovat svoji zemi jako hlavní mezinárodní mocnost. Děje se tak získáním suverenity nad arktickým územím a kroky k zajištění ruské bezpečnosti v regionu.

Hlavní oblastí zájmu Ruska jsou energetické zdroje regionu. V částech Severního ledového oceánu nárokovaných Ruskem může být uloženo více ropných ložisek než v těch, které drží Saúdská Arábie.

Během Putinova druhého prezidentského období byla konfrontace na vzestupu. Ruští představitelé začali otevřeně diskutovat o zvýšení své vojenské přítomnosti v Arktidě. Tato opatření vyvolala v jiných zemích obavy, že Rusko je připraveno bránit své nároky silou. Těmto obavám odpovídaly akce v minulosti, jako vysazení ruské vlajky na mořské dno poblíž severního pólu a obnovení hlídek ruskými strategickými bombardéry.

Obavy z militarizace Arktidy

„Máme obavy z některých zvýšených vojenských aktivit v Arktidě. To zvyšuje nebezpečí nebo vyhlídky na incidenty a podkopává společný cíl mírové a udržitelné budoucnosti regionu,“ řekl nedávno americký ministr zahraničí Antony Blinken na tiskové konferenci v Reykjavíku. Podle něj je nutné vyhnout se militarizaci regionu. Jak změna klimatu zpřístupňuje Arktidu, vzrostl mezi zeměmi hraničícími s Arktidou zájem o přírodní zdroje regionu, jeho navigační trasy a strategické postavení.

V reakci na zvyšující se zájem velmocí (zejména Ruska) o tuto část světa, Dánsko zvýšilo svůj dohled nad Arktidou. Jedná se o posílení radarů a nasazení sledovacích dronů (psali jsme zde).

Západ se podle Clemense Wergina „může probudit pozdě, jako tomu bylo kdysi při anexi Krymu nebo nyní při téměř dokončeném plynovodu Severní proud 2“.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.