Velká Británie a Švédsko porušují lidská práva

Podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva sledovací režimy v obou zemích porušují úmluvu o lidských právech.

Spojené království a Švédsko porušily kvůli svým režimům sledování klíčovou úmluvu o lidských právech, rozhodl v úterý Evropský soud pro lidská práva. Došlo k tomu ve dvou samostatných rozsudcích, které uvedly, že režimy hromadného dohledu ve Velké Británii a ve Švédsku nesplňují „bezpečnostní záruky celého procesu“, které zajišťují řádnou kontrolu odposlechů.

Ve Velké Británii neexistuje nezávislá instituce („hlídací pes“), která by přezkoumávala povolení k odposlechu, konstatoval štrasburský soud, který působí při Radě Evropy. Vedle toho britské zákony nedovedly ochránit práva novinářů na zachování důvěrnosti jejich zdrojů. Žalobu podala v britském případě skupina na ochranu práv Big Brother Watch v roce 2013 v souvislosti s odhaleními Edwarda Snowdena o sledovacích operacích Británie. Tento rozsudek by mohl zkomplikovat nadcházející rozhodnutí EU o umožnění toku osobních dat do Velké Británie, proti kterému formálně protestoval už v únoru Evropský parlament s ohledem na nedostatečné normy pro ochranu údajů v zemi.

Štrasburský soud rovněž shledal, že švédský režim hromadných odposlechů nebere ohledy na to, zda výměna údajů s jinými zeměmi zaručuje soukromí. „Dozorčí činnost hraje zásadní roli pro to, abychom byli v bezpečí, ale musí být prováděna s pevnými zárukami soukromí a dalších základních práv,” uvedl Fredrik Bergman, který vede švédské sdružení Centrum för rättvisa, které podalo stížnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.