Evropská komise chce v Bruselu zavřít 50 kancelářských budov

Práce pro Evropskou komisi se má do roku 2030 vykonávat z domova jako nový „standard práce“ i po pandemii.  

Evropská komise plánuje do roku 2030 uzavřít polovinu ze svých 50 kancelářských budov po celém Bruselu. Cílem je sloučit kancelářské prostory a umožnit práci doma i po pandemii, píše Politico.

Evropský komisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn v úterý sdělil, že instituce „v průběhu příštích deseti let výrazně sníží počet budov“ na pouhých 25 budov v celém hlavním městě EU. Hahn dodal, že smyslem této dlouhodobé stavební politiky je snížení emisí z budov a také „digitálnější“ Komise. Práce z domova bude po pandemii standardní způsob.

Pro instituci, která kolektivně reprezentuje druhou největší globální ekonomiku, je to pozoruhodný posun v politice. Ukazuje také to, jak dramaticky změnila pandemie pracovní očekávání.

Podle Hahna dělala Komise průzkum mezi zaměstnanci a 90 % z nich je nakloněno tomu, vykonávat dva až tři pracovní dny práci z domova. Podrobnosti budou ještě diskutovány s odborovými organizacemi. Reorganizace kanceláří je součástí nové strategie lidských zdrojů, kterou Komise vytváří s cílem stát se flexibilnějším a atraktivnějším zaměstnavatelem. Začátek této nové strategie byl odložen na letošní podzim.

Severní čtvrť hlavního belgického města je považována za jedno z největších selhání v oblasti městského plánování. V 60. a 70. letech Brusel zboural celou živou obytnou čtvrť a vytvořil novou obchodní čtvrť s výškovými budovami. Oblast zůstala neoblíbená pro mnoho místních obyvatel, které trápí nedostatek kaváren a restaurací v sousedství a všeobecná prázdnota.

Vláda bruselského regionu chce jako svou prioritu zvýšit živost Severní čtvrti a diverzifikaci Evropské čtvrti, ve které se dnes nachází řada institucí EU. Podle Hahna zůstane ale Evropská čtvrť i nadále centrem činnosti Evropské komise.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.