Ukrajina kritizovala nulový pokrok v otázce členství v NATO

Přes diplomatickou ofenzívu Kyjeva nebyl přijat jediný krok k přijetí rozhodnutí o členství v NATO, stěžoval si ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ukrajinské úřady kritizovaly nedostatečnou rychlost v otázce přijetí Ukrajiny do NATO, které se Kyjev snažil v poslední době urychlit v souvislosti s posilováním vojenské přítomnosti Ruska na jeho území, v blízkosti hranic s Ukrajinou.

V dubnu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij požádal vojenský blok, aby akceleroval členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci s argumentem, že členství je jediný způsob, jak zabránit bojům s východoukrajinskými separatisty.

Zelenskij požadavek vyslovil v kontextu nahromadění (podle ukrajinských a západních odhadů) 100 tisíc vojáků Ruské federace v blízkosti hranic s Ukrajinou. Vojenská přítomnost Ruska vzbudila obavy z možnosti eskalace konfliktu na východě země.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na tiskové konferenci s generální tajemnicí OBSE Helgou Schmidovou řekl, že Ukrajina vítá politiku otevřených dveří NATO, nicméně také dodal: „Ani jediný krok nebyl přijat k realizování tohoto rozhodnutí.“

Ukrajina usiluje o členství v NATO od roku 2008 a tlačí na západní spojence, aby ji podpořily proti nové ruské agresi. Nicméně právě rostoucí napětí s Ruskem v této otázce vede členské země NATO k rezervovanosti. Kuleba také kritizoval rozhodnutí NATO nepozvat Ukrajinu na svůj červnový summit v Bruselu, kterého se bude účastnit americký prezident Joe Biden. Kuleba sdělil, že Ukrajina a také Gruzie by měly podle jeho názoru ještě letos obdržet pozvánku do NATO.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.