Jazzové okénko Jana Schneidera: Opps!, Three And One a Fiddler on the Roof

Jazzový průvodce Jana Schneidera dnes nabízí další tři jazzové kompozice k poslechu.

Žili byli tři Heathovic bratři. Kontrabasista Percy to dotáhl až do Modern Jazz Quartetu, a tak mu dáme největší prostor ve skladbě Oops!, aby bylo slyšet, že to nebylo náhodou. Ze všech muzikantů, co jsou napsáni na obalu této desky, v této skladbě s ním hrají pouze jeho bratři, Albert zvaný „Tootie“ na bubny a saxofonista Jimmy na flétnu.

Žili byli tři Jonesovic bratři, a aby se to nepletlo, ve skladbě Three And One se ten čtvrtý hráč v kvartetu jmenuje taky Jones, ale Eddie a není to jejich příbuzný. Na trubku hraje bratr Thad, na klavír bratr Hank a na bubny bratr Elvin.

Mladý Móricek Kohnů šel poprvé na rande, ale nevěděl, co tam bude dělat. Strýc Josele mu radí: „To je jednoduché, zeptej se jí třeba, jestli hraje na klavír.“ Móricek je opatrný. „A co když nehraje?“ Strýc Josele si ví rady. „Tak se jí zeptej třeba, jestli má bratra.“ Móricek je skepse sama. „A co když nemá?“ Strýc Josele hýří nápady. „Tak se jí zeptej, kdyby měla bratra, jestli by hrál na klavír?“ Na tento vtip jsem si vzpomněl, když jsem hledal, jak se dostat z té tříbratrové pasti, protože bratři Adderleyové byli jen dva. Logická otázka: A kdyby měli bratra, na co by hrál? Protože Julian, zvaný Cannonball, hrál na altsaxofon a to dost dobře, stejně jako jeho bratr Nat na trumpetu. Poslechnout si je můžete v divoké verzi slavné melodie z muzikálu Fiddler on the Roof. Na tenorsaxofon hraje Charles Lloyd, klavír Joe Zawinul, kontrabas Sam Jones (který opět není příbuzný s těmi předchozími) a na buben Louis Hayes.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.