EU přidělí Ukrajině 25,4 milionů eur na humanitární pomoc

Evropská unie pokračuje v pomoci Ukrajině, pandemie situaci ještě zhoršila.

Jak konflikt na východní Ukrajině vstupuje do dalšího roku, Evropská komise oznámila humanitární pomoc ve výši 25,4 milionů eur na pomoc lidem, kteří stále trpí nepřátelskými akcemi. Tím se celková humanitární pomoc EU od začátku konfliktu zvýší na 190 milionů eur.

Janez Lenarčič, eurokomisař pro krizové řízení, na svém Twitteru upozornil, že „osm let konfliktů ve východní části Ukrajiny si na civilních obyvatelích vybralo velkou daň, zatímco pozornost médií a mezinárodního společenství se vytrácí.“

Financování pomůže lidem postiženým konfliktem získat přístup ke zdravotní péči, včetně lepší přípravy a reakce na pandemii COVID-19 a ochranných služeb, jako je právní podpora. Pomůže opravit poškozené domy, školy a nemocnice. Poskytne nejzranitelnějším lidem prostředky k uspokojení jejich základních potřeb a podpoří přístup k bezpečné vodě a vzdělání v případě nouze. Budou upřednostněny potřeby zranitelných osob, jako jsou starší osoby a osoby se zdravotním postižením.

Od března 2014 zasáhl konflikt na východní Ukrajině více než 5,2 milionů lidí, z nichž 3,4 milionu stále potřebuje humanitární pomoc. Probíhající konflikt nadále zhoršuje humanitární situaci pro civilisty žijící na obou stranách kontaktní linie. Lidé mají potíže s udržováním obživy a přístupem k jídlu, přičemž se zhoršuje také duševní zdraví a psychosociální situace.

Pandemie způsobila další zátěž již tak zoufalé situace civilního obyvatelstva. Oblasti dotčené konflikty jsou obzvláště těžce zatíženy věkem obyvatelstva, upadajícím systémem zdravotní péče a omezením přístupu k důchodům a dalším službám. Nerozlišující ostřelování nadále brání poskytování základních služeb, jako je voda a elektřina, na obou stranách kontaktní line. Ukrajina zaujímá páté místo na světě v oblasti civilních obětí souvisejících s nášlapnými minami a nevybuchlou municí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.