Macron: V případě nástupu radikálního islamismu se z Mali stahujeme

Francouzský prezident varoval před vývojem v Mali, kde došlo k dalšímu vojenskému puči.

Francie stáhne své vojáky z afrického Mali, pokud se země propadne do radikálního islamismu, prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v nedělním rozhovoru. Francouzský prezident byl právě na třídenní cestě do Rwandy a Jižní Afriky. V Mali, Burkině Faso, Čadu, Mauritánii a v Nigeru má Francie kolem 5 tisíc vojáků, kteří zde mají čelit džihádistickým vojenským skupinám. Všechny tyto africké země patří mezi bývalé kolonie Francie.

„Radikální islamismus v Mali, kde jsou naši vojáci? Nikdy“, řekl Macron v rozhovoru s tím, že pokud se africká země vydá tímto směrem, Macron francouzské vojáky stáhne.

V Mali došlo nedávno k dalšímu vojenskému puči, už druhému během devíti měsíců, který Evropská unie i Francie v minulém týdnu odsoudily. Byli zatčeni prozatímní prezident a premiér, přičemž oba politici stáli v čele vlády, která měla dohlédnout na návrat demokracie v Mali.

Macron v té souvislosti varoval, že Evropa, pokud selže rozvoj Afriky, bude draho platit z hlediska migrace.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.