Rusko a Pákistán obešly sankce a restartovaly plynovod Pákistánský proud

Nová dohoda by měla umožnit stavbu plynovodu do Pákistánu navzdory americkým sankcím a dalším problémům.

Ruské ministerstvo energetiky v minulém týdnu oznámilo podpis dohody s Pákistánem, která se týká stavby nového plynovodu Pákistánský proud (dříve byl tento plynovod nazýván Sever-Jih).

Původní projekt plynovodu do Pákistánu byl kvůli americkým sankcím proti ruské společnosti Rostěch na nějakou dobu přerušen.

Ministr energetiky Nikolaj Šulginov a ambasador Pakistánu v Rusku Šafchat Alí-Chán dohodu podepsali 28. května. Dohoda umožní praktickou realizaci projektu díky výměně ruské společnosti Rostěch. Smyslem jsou nejen ekonomické zájmy, plynovod Pákistánu zajistí větší nezávislost v energetické politice a posílí jeho energetickou bezpečnost. Podle původních dohod z roku 2015 se měla na stavbě nového plynovodu podílet společnost RT-Globalnye resursy, která patří Rostěchu, projekt ale přerušily americké sankce. Práci na plynovodu však brzdily i neshody v cenové politice.

Podle nového aranžmá bude nyní plynovod stavět společnost zvláštního určení (SPV), ve které bude mít ruská strana 26% podíl. Vedle toho vznikne další společnost, jejímiž zřizovateli budou Fond pro těžební služby a ministerstvo energetiky, firma Rostěch nebude figurovat v žádné z nich.

Pákistán potřebuje nové energetické zdroje, ale všechny jeho nové projekty se potýkají s problémy. Například plynovod Peace Pipeline z Íránu byl zpožděn, protože Írán čelí sankcím USA a špatným vztahům s Indií. Plynovod z Turkmenistánu zase nebyl realizován kvůli situaci v Afganistánu.

V této souvislosti je ruský expert na energetickou bezpečnost Stanislav Mitrachovič přesvědčen, že Pakistánský proud přinese Rusku nejen komerční dividendy, ale i zisk reputační. A to dokonce i kdyby nebyl postaven. Rusko smlouvou posílí svůj image země, která realizuje projekty v zemích třetího světa, kde je Západ nechce nebo nemůže realizovat, a navíc zlepší své postavení v Pákistánu, který je pod silným vlivem Číny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.