Pandemie dál drtí španělský turistický sektor. Pokles je 82 %

Turismus je důležitým komponentem španělského HDP a zaměstnává 3 miliony lidí.

Pandemie i nadále velmi tvrdě dopadá na turistický sektor ve Španělsku, napsal server Euractiv. V prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala země propad 82 % v oblasti mezinárodního turismu ve srovnání se stejným obdobím v roce 2020. V konkrétních číslech v letošním čtvrtletí Španělsko navštívilo 1,8 milionů lidí, zatímco v roce 2020 se jednalo o 10,6 milionů.

V prvním čtvrtletí letošního roku nejvíce přicestovali do Španělska turisté z Francie (propad je ale 69 %), dále z Německa (propad 74 %) a z Itálie (propad 79 %). Ukázalo se také, že v případě turistů z Británie, kteří mají Španělsko v oblibě, šlo o propad 96 %.

Španělsko v daném období zaznamenalo přibližně 1,3 milionu přenocování zahraničních turistů v hotelech, což je o 84 % méně než před rokem. Volný čas byl hlavním důvodem, proč do Španělska cestovalo téměř 1,1 milionu turistů, zatímco 387 670 cizinců navštívilo zemi pracovně.

Pro španělskou ekonomiku je turismus velmi důležitý. V roce 2019 činil podíl turismu na španělském HDP 12,4 %.

Kvůli tvrdým dopadům na sektor, který zaměstnává celkem asi 3 miliony Španělů, zavedla vláda program podpory pod názvem ERTE, ze kterého dnes dostává podporu kolem 600 tisíc lidí.

V minulosti patřili turisté z Německa, dále z Francie a ze Skandinávie k těm turistům, kteří ve Španělsku nejvíce utráceli. Nejpopulárnějšími turistickými destinacemi ve Španělsku byly Kanárské ostrovy, Katalánsko a Baleárské ostrovy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.