Politika jednoho dítěte bude v Číně minulostí

Čína zvýšila počet dětí, které může mít každý pár, ze dvou na tři. Jedná se o významný krok, který má zvrátit klesající porodnost v zemi a změnit stárnutí populace v nejlidnatější zemi světa.

Rozhodnutí přišlo pouhé tři týdny po zveřejnění posledního sčítání lidu, z něhož vyplývá, že se nejlidnatější země během několika let zmenší. Odborníci jako důvod uvádějí desítky let trvající politiku jednoho dítěte, která byla zrušena teprve v roce 2015. Vysoké náklady na bydlení a vzdělání v Číně prý také hrají roli při plánování rodiny.

Kromě toho si mnoho Číňanů zvyklo mít pouze jedno dítě. Za posledních deset let se počet obyvatel Číny zvyšoval pouze o 0,53 % ročně na 1,41 miliardy lidí, což je nejpomalejší tempo za poslední desetiletí. Číňanky mají nyní statisticky pouze 1,3 dítěte. To je srovnatelné s rychle stárnoucími společnostmi, jako je Japonsko nebo Itálie.

Podle demografů je nepravděpodobné, že by opatření zvrátilo výrazný pokles populace, který se předpokládá do konce tohoto století. Čína by tak mohla mít v roce 2100 o polovinu méně obyvatel než dnes.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.