Jazzové okénko Jana Schneidera: In A Cello Mood, A Taste Of Honey a Shvarts und vays

Tři jazzové lahůdky najdete v dnes v pravidelném hudebním seriálu Jana Schneidera.

Oscar Pettiford byl velmistr basových nástrojů. Dnešní lahůdka se nese ve violoncellové náladě: In A Cello Mood. A aby toho nebylo málo, na druhé cello hraje Harry Babasin. Doprovází kontrabas Joe Comforta, piano Arnolda Rosse a bubny šimrá Alvin Stoller.

Další z řady skvělých saxofonistů – nesmírně decentní a úžasně kultivovaný Paul Desmond – A Taste of Honey. Krásnou kytaru hraje Jim Hall, kontrabas Gene Cherico, bubny opět šetrí Connie Kay.

Skupina The Klezmatics se napájí z dávných jazzových tradic a koření to po židovsku. Mnohokrát nám to předvedli i v Čechách. Říznou skladbu Shvarts und vays (Černá a bílá, ovšem v jidiš) napsal trumpetista Frank London a kapela ji přednese v naprosto špičkové formě. Nejprve zazní zádumčivá harmonika zpěváka Lorina Sklamberga. Pak zahraje skvěle vystavěné sólo saxofonista Matt Darriau. Následuje něco naprosto výjimečného – moje nejoblíbenější jazzová houslistka, poetická divoška Alicia Svigals. Její finesy jsou všechny přesně dávnované a umístěné, jak perly na náramku. Trumpetista Frank London svým sólem nenápadně potvrdí, že si celou písničku napsal vlastně pro sebe. No a pak dostane prostor David Licht, jeden z nejosobitějších bubeníků, co jsem kdy slyšel, a jen potvrdí ten úžasný dojem z rytmiky (spolu s basistou Paulem Morrissettem) už od samého začátku skladby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.