Kyjev si upravil Bidenův výrok o členství země v NATO

Záznam o telefonním rozhovoru mezi Bidenem a Zelenským musel být ex post upraven v souvislosti s (ne)výrokem o členství Ukrajiny v NATO.

Bílý dům a Kyjev zveřejnily protiřečící si oficiální stanoviska k pondělnímu rozhovoru mezi prezidenty Joe Bidenem a Volodymyrem Zelenským, informuje Axios.

Ukrajinská vláda na své oficiální webové stránce nejprve informovala, že Biden „zdůraznil …důležitost poskytnutí Akčního plánu členství v NATO“ ukrajinskému státu“, což by pro Ukrajinu představovalo cestu ke členství v alianci. Bílý dům ale popřel, že by Biden v pondělním telefonátu vyjádřil podporu takového kroku.

Mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost sdělil, že „Ukrajinci špatně vyhodnotili prohlášení a záznam opravili.“

V pondělí večer ukrajinská vláda na svém webu vyjádření upravila, takže neobsahuje větu o členství Ukrajiny v NATO. Na otázku novinářů, zda tedy myšlenka nabídnout Ukrajině Akční plán pro členství v NATO má podporu prezidenta Bidena, odmítl Bílý dům odpovědět.

Biden by měl se Zelenským znovu jednat v červenci v Bílém domě. Před pondělním telefonátem kritizoval Ukrajinský prezident v rozhovoru pro web Axios Bidenovu politiku vůči rusko-německému plynovodu Severní proud 2 a apeloval na amerického prezidenta, aby se s ním sešel „kdykoliv a na jakémkoliv místě planety“ ještě před tím, než se sejde s Vladimirem Putinem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.