Usiluje Erdoğan o vliv na bulharskou a balkánskou politiku?

Vedle představitelů bulharských Turků jednal turecký prezident i s představiteli Albánie a Severní Makedonie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v neděli (6. června) jednal s delegací převážně turecko-bulharského Hnutí za práva a svobody (MRF). Návštěvu delegace vedl lídr politické strany Mustafa Karadayi a zúčastnil se jí i poslanec Evropského parlamentu Ilhan Kjučuk, uvádí Euractiv. MRF má tři poslance Evropského parlamentu, kteří jsou členy parlamentní frakce Obnovit Evropu.

Erdoğan jednal s představiteli bulharských Turků spolu s ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşoğlu. Před měsícem zrušil bulharský parlament volební omezení pro bulharské občany žijící v zemích mimo EU, hlasy Bulharů žijících v Turecku se tak staly důležitým faktorem nadcházejících předčasných parlamentních voleb v červenci.

Strana MRF očekává, že od bulharských migrantů v Turecku obdrží nejméně 60 tisíc hlasů. Maximální počet je asi 100 000 hlasů, což odpovídá 8-10 křeslům v bulharském parlamentu.

V poslední dekádě se MRF snažila držet si od současného tureckého prezidenta odstup. Oteplení ve vztazích se začalo projevovat až v minulém roce, když Erdoğan ve videozdravici oslovil národní kongres bulharské strany. V Bulharsku analytici interpretovali tento krok jako snahu tureckého prezidenta vměšovat se do bulharské domácí politiky. Navíc k tomu došlo v době, kdy se Erdoğan rozešel se svým dosavadním podporovatelem v EU, bulharským premiérem Borisem Bojkovem.

Vztahy mezi stranou bulharských Turků a Erdoğanem se v roce 2016 dostaly na nejnižší možnou úroveň. Turecko dokonce zakázalo vstup dvou politiků této strany do země.

Euractiv si dále všímá, že Erdoğan v poslední době jednal i s dalšími představiteli balkánských zemí, například se severomakedonským premiérem Zoranem Zaevem. Jednání zdůraznilo mimořádně dobrou hospodářskou spolupráci Severní Makedonie a Turecka a shodlo se na jejím prohlubování.

Hospodářská a obchodní spolupráce je životně důležitá, řekl Zaev během pracovní večeře s Erdoğanem. Význam ekonomické spolupráce Turecka a Severní Makedonie vyzdvihnul i turecký prezident. Turecko zemi nabídlo 30 tisíc vakcín Sinovac, které byly vyrobeny v Turecku.

S tureckým prezidentem jednal také albánský premiér Edi Rama. Erdoğan Albánii nabídl tureckou pomoc při výstavbě továrny na 7 typů vakcín a zavedení kontrolního systému se superinteligentními bezpilotními letouny pro získávání dat v reálném čase o situaci na silnicích, pobřeží, zemědělské půdě, lesích, veřejném pořádku a dalších činnostech.

Řecko, které má s Tureckem dlouhodobě špatné vztahy, na tyto návštěvy oficiálně nereagovalo. Řecké tiskové zprávy jsou však skeptické zejména k jednáním se Severní Makedonií a Albánií. Naznačují také, že se Erdoğan pokouší nabízet „dary“, aby tímto způsobem zvýšil svůj vliv v balkánském regionu.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.