V Rusku stanovili červené linie summitu Biden-Putin

Ruští politici signalizovali, jaké jsou ruské nepřekročitelné červené linie nadcházejícího summitu v Ženevě.

V ruské politice se veřejně diskutují červené linie summitu prezidentů Joe Bidena a Vladimira Putina. Deník Gazeta.ru přinesl informace o tom, jakou představu o těchto červených liniích mají ruští poslanci a senátoři.

Podle šéfa zahraničního výboru ruského Senátu Alexeje Puškova je jednou z červených linií summitu otázka vstupu Ukrajiny do NATO. Puškov deníku řekl: „Rusko z hlediska své bezpečnosti považuje vstup Ukrajiny do NATO za nepřijatelný. Spojené státy prohlašují, že podporují vstup ukrajinské strany do aliance a že k tomu mají všechny potřebné nástroje. Připusťme ale, že vstup Ukrajiny do NATO vyžaduje úplnou shodu mezi členy aliance, a ta se nedodržuje, protože v Evropě jsou mnozí proti – především Německo a Francie.“

Puškov dále vyjádřil naději, že Biden se na jednání s Putinem nebude snažit využívat svalů a vnucovat ruskému protějšku americké podmínky. Puškov míní, že hlavním úkolem Bidena je zformulovat takové podmínky, které umožní stabilní vztahy mezi Ruskem a USA. Je také možné, že dojde k dohodnutí určitých pravidel hry v rámci pokračujícího nepřátelství. Dalším tématem by mohla být sondáž do perspektiv sbližování Ruska a Číny s ohledem na snahy USA začít s podporou EU informačně-politický útok na Čínu.

Ruský senátor pochybuje o tom, že by Biden na jednání v Ženevě šel cestou překračování červených linií, protože by to odsoudilo summit k neúspěchu.

Poslanec Dumy Leonid Sluckoj, který je předsedou zahraničního výboru dolní komory parlamentu, označil za další červenou linii summitu jednání z pozice síly z americké strany, zaujetí mentorského tónu vůči Ruska. Podle Sluckého je v rámci summitu možné hovořit jenom prostředním konstruktivního dialogu postaveném na vzájemném respektu.

Další člen zahraničního výboru Dumy Vladimir Džabarov k summitu novinám řekl: „Pokud Američané nepochopí, že dnešní Rusko – to není Rusko z konce 90. let minulého století, kdy došlo k rozrušení, ztratí velmi mnoho ve dvoustranných vztazích, a dokonce i vedoucí postavení ve světě.“ Džabarov míní, že svět bude na pokusy Bidena tlačit na Rusko reagovat. Biden podle něj někdy má někdy tendenci k „nedomyšlenými a spontánními výroky“.

Senátor Vadim Děňgin zase zdůraznil, že USA musí pochopit, že Moskva má právo na svoje mínění.

Jako další červená linie byla zmíněna krymská otázka. Džabarov zdůraznil, že téma Krymu je pro Rusko jednou pro vždy uzavřené. „V případě, že se americký prezident pokusí toto téma nadnést, nejspíš na něj nedostane odpověď,“ říká poslanec. Na tom, že by Biden neměl zkoušet téma Krymu zmiňovat, se podle deníku Gazeta.ru shodnou další oslovení poslanci a senátoři.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.