Biden Putinovi nedůvěřuje a myslí si, že nemá duši

Před summitem Biden-Putin se v článku Politico mimo jiné píše, že Biden vidí zahraniční politiku jako „prodloužení osobních vztahů“.

Americké vydání Politico se v rozsáhlém textu věnuje nadcházejícímu summitu prezidentů Joe Bidena a Vladimira Putina v Ženevě.

Politico před jednáním obou politiků vyzdvihuje, že Joe Biden patří k těm, kteří Putina neměli rádi ještě před tím, než to bylo „cool“. Biden v červnu 2001 řekl v souvislosti se summitem Bushe mladšího a Putina ve Slovinsku: „Nedůvěřuji Putinovi.“ Po dvaceti letech stojí Washington pevně za hodnocením současného prezidenta. Biden se s Putinem schází v kontextu vzájemného obviňování, kauz vměšování do voleb a kybernetických útoků v USA, otázek, jakými jsou agrese proti Bělorusku a Ukrajině. Nepůjde o první Bidenovo jednání s Putinem. Před deseti lety jako viceprezident USA s Putinem jednal a došel k názoru, že Vladimir Putin nemá duši. Summit v Ženevě tak bude asi dost těžko přátelská záležitost, píše Politico dále. Ovšem američtí představitelé k tomu dodávají, že není možné se jednání s Kremlem vyhnout.

Biden se s Putinem sejde po rokování na několika summitech mezi USA a evropskými spojenci. Ve svém příspěvku pro Washington Times Biden napsal, že proti ruské agresi na Ukrajině stojí USA a spojenci jednotně. „A nebude pochyb o odhodlání Spojených států bránit naše demokratické hodnoty, které nemůžeme oddělit od našich zájmů.“

Za dvacet let se na Bidenově nedůvěře k Putinovi nic nezměnilo, míní dále článek. Bidenova vystoupení a komentáře naznačují, že prezident je vůči bývalému důstojníkovi sovětské KGB velmi skeptický. Nejmenovaný zdroj říká: „Biden vidí Putina jako někoho, kdo je racionální, násilnický – někoho, kdo není omezen žádným smyslem pro morálku nebo zájmem o lidská práva či něčím podobným … je to jen chladné, tvrdé realistické hodnocení toho člověka.“ Článek také uvádí, že Biden dlouho říká, že „Veškerá zahraniční politika je jen prodloužením osobních vztahů“.

Politico dále upozorňuje, že Biden čelí v USA kritice svých oponentů za to, že se s Putinem na summitu vůbec sejde. Republikánský senátor Ben Sasse řekl: „Odměňujeme Putina summitem?“. Biden by se podle senátora měl k Putinovi chovat jako ke gangsterovi, který se bojí svých vlastních lidí místo toho, aby legitimizoval jeho kroky summitem.

Nejmenování představitelé administrativy USA uvádějí, že jednodenní summit nepřinese nejspíš žádné velké dohody. Místo toho budou obě strany diskutovat o konfliktních bodech a hledat oblast potenciální spolupráce. Očekává se, že Biden sdělí Putinovi, co může čekat jako reakci na to, jestliže se pokusí podkopat USA prostřednictvím zásahů do voleb. Nejdůležitější bude téma strategické stability. Biden nehledá nový „reset“ vzájemných vztahů, alespoň ne v podobě, v jaké je tento pojem používán ve slovníku rusko-amerických vztahů od doby prezidentství Baracka Obamy roku 2009, píše dále Politico.

Nadcházející summit je šancí pro obě strany, aby si ujasnily, kde každá z nich stojí a kam chce směřovat, hodnotí v závěru smysl summitu Politico.

„Smyslem je stanovit parametry pro vztah mezi našimi dvěma zeměmi, který může být předvídatelný, dělný, a vyhnout se tak nárůstu napětí, které poznamenalo americko-ruské vztahy v průběhu posledních 15 nebo 20 let,“ řekl další oslovený vysoký úředník administrativy. „Není jasné, zda to bude možné, zda je Putin připraven hrát podle pravidel,“ dodal dále. Je ale samozřejmé, že Putinovi není možno věřit, řekl dále: „Podnikl neuvěřitelné kroky, aby podkopal naši demokracii.“

Politico píše, že Biden má jasno v tom, co od vztahu s Ruskem očekávat, ale není jasné, zda tomu bude Putin v dlouhodobém horizontu naslouchat nebo zda ho to bude zajímat. Ruský lídr se koneckonců zdá odhodlaný Bidena překonat. Letos osmašedesátiletý politik podepsal legislativu, která by ho mohla udržet u moci až do roku 2036.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.