Ndrangheta: Ve spárech mafie

Ndrangheta ročně utrží přibližně 50 miliard eur, což je více než Deutsche Bank a McDonald’s dohromady. Mafiánská organizace z jihoitalské Kalábrie prosazuje svou moc s nebývalou brutalitou.

V Itálii začal letos v lednu největší mafiánský proces za posledních 30 let. Někteří z obviněných byli zatčeni v Německu. Německo-italský novinář Sandro Mattioli vysvětluje, čím je Německo přitažlivé pro mafiánskou organizaci Ndrangheta.

Ndrangheta v Německu

Ndrangheta působí v Německu od 70. let 20. století. „Německo už dříve přijímalo italské gastarbeitery, to poskytlo mafiánům první kontaktní místa,“ vysvětluje Mattioli. Je předsedou berlínského sdruženíMafie? Ne, díky!“, jehož cílem je zvýšit povědomí o nebezpečí, které představují italské mafiánské skupiny v Německu. „Nebezpečí mafie bylo po desetiletí systematicky podceňováno. Lidé proti nim nezasahují, jak by měli,“ říká Mattioli.

Vliv Ndranghety v Německu však není snadné určit. Německá vláda předpokládá, že v Německu je asi 800 až 1000 mafiánů. Italští prokurátoři, jako například Nicola Gratteri, který v současné době vede proces s členy Ndranghety, hovoří o nejméně 3 000 členech v Německu. „Jedná se o mnohem dramatičtější čísla,“ zdůrazňuje Mattioli.

Maxiproces v Itálii

62letý prokurátor Nicola Gratteri vede obžalobu v prvním velkém procesu s Ndranghetou.  Jedná se o maxiproces, jaký Itálie nezažila už 30 let: více než 900 svědků, přibližně 400 právníků a 355 obžalovaných. Mezi nimi Luigi Mancuso, údajný šéf klanu, ale také jeho pomocníci a komplicové, stejně jako právníci, politici a policisté, kteří podle zjištění prokuratury pracovali pro Ndranghetu.

Italská média očekávají, že soudní proces potrvá nejméně dva roky. Gratteri doufá, že maxiproces bude možné uzavřít již po roce.

Kde se Ndrangheta vzala?

Ndrangheta, která vznikla v 19. století jako organizace rolníků a pastevců na venkově v hornaté a zdánlivě zapadlé Kalábrii, je dnes nejmocnější a nejbohatší italskou mafií – mocnější a bohatší než sicilská Cosa NostraCamorra (působí v Neapoli a Kampánii), jejichž jména jsou možná známější. Vzhledem k rozvětvenosti svých aktivit je také jedinou mafií, která působí celosvětově, na všech pěti kontinentech.

Nejdůležitější činností Ndranghety je obchod s drogami, zejména s kokainem. Ndrangheta má pobočky ve všech hlavních zemích původu této látky v Latinské Americe: v Kolumbii, Bolívii a Peru. Ndrangheta získává zboží na místě, převáží je do Santosu v Brazílii, odkud je posílá nejprve do západní Afriky, kde jsou drogy dočasně skladovány, a teprve poté jsou přepravovány do hlavních evropských přístavů (např. Rotterdam, Bremerhaven, Janov nebo Gioia Tauro v Kalábrii). To jsou distribuční centra pro nejdůležitější, tj. evropský, trh. Ndrangheta má kontakty s jihoamerickými klany a vždy se hbitě přizpůsobuje novému rozložení sil v zemi, nakupuje kokain tak levně jako žádná jiná mafie na světě.

Ndrangheta si koupí cokoli

Filmová reportáž stanice ARTE nás zavede mimo jiné do přístavu Gioia Tauro a představí prokurátora Gratteriho.

Novinář Michele Albanese o mafii říká: „Mohou si koupit půlku Evropy. Kupují akcie, důležité podniky, kupují si politiky a části instituciální moci. A to je nebezpečné pro všechny.“

Prokurátor Gratteri proces připravoval několik let. Řadí se k nejdůležitějším postavám v boji proti mafii (navazuje tak na práci svých předchůdců BorsellinaFalconeho – oba zemřeli při atentátech, za kterými stála mafie, blíže zde).

„Pro nás bylo nejdůležitější zatknout členy rodiny Mancuso, ty jsou nejnebezpečnější,“ vysvětluje Gratteri. Už 30 let je dnem i nocí pod policejní ochranou. Tři desítky let bez návštěv kina, restaurací nebo pouhé procházky. Nebezpečí, že by ho Ndrangheta mohla odstranit, je příliš velké.

Mafiánský teror

Kdokoli se v Kalábrii Ndranghetě postaví, je v ohrožení života. Ovládá města a vesnice jako teroristický režim. „Mohlo by se tu žít dobře, kdyby tu nebyly ty kriminální živly, které brání rozvoji,“ říká novinář Albanese.

V Limbadi musela být městská rada třikrát rozpuštěna, protože ji infiltrovala mafie. Od 70. let parazitovala na veřejných projektech a přišla si tak na miliony. Účast Ndranghety najdete prakticky u všech veřejných investic i u soukromého podnikání, tam všude získává svůj díl. Zatímco se kriminálníci ilegálně obohacují, značná část populace chudne. Mladí a vzdělaní lidé se stěhují pryč.

Ve vedlejší vesnici Nicotera se jeden majitel kiosku odvážil mafii postavit. Obrátil se na policii, protože každý měsíc musel platil za „ochranu“ klanu Mancuso a to ho ruinovalo. Od té doby je denně střežen.

„Chtěli neustále peníze, každý den sem chodili a vyhrožovali mi. Každé tři měsíce jsem platil 15000 eur. Ale oni pořád říkali, že to není dost.“ Na základě jeho výpovědi byli pachatelé zatčeni. Majitel kiosku byl ve vesnici první, kdo se odvážil vzepřít vydírání. Dokonce ho osobně navštívil prokurátor Gratteri a vyjádřil mu uznání. „Ten proces s mafií je skvělá věc, doufejme, že je odsoudí! Je to pro místní oblast velká úleva,“ říká.

Příkladem infrastruktury, která byla mafií zneužita, je největší kontejnerový přístav v Itálii Gioia Tauro. Nejen, že se mnoho rodin náležících k Ndranghetě obohatilo při výstavbě přístavu, ale umístili tam také svoje lidi, takže byli schopní udělat ještě větší kšefty díky přepravě drog z Jižní Ameriky. Každoroční import tun kokainu udělal Ndranghetu mocnější než je Cosa Nostra na sousední Sicílii.

Reportáž je možné zhlédnout do 15. března 2022 na webu ARTE TV. K dispozici je verze německáfrancouzská (titulky: německé, anglické, polské, italské a španělské).

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.