Biden nabádá Emiráty, aby se zbavily Huawei

Soupeření na poli komunikačních technologií pokračuje – tentokrát nátlakem USA na SAE.

Bidenova administrativa tlačí na Spojené arabské emiráty, aby odstranily společnost Huawei Technologies. ze své telekomunikační sítě a podnikly další kroky, aby se distancovaly od Číny, což zvyšuje riziko, že může být ohrožen nákup stíhaček F-35 a bezpilotních letounů v hodnotě přibližně 23 miliard dolarů.

Podle tří osob, které hovořily pod podmínkou anonymity, USA žádají Emiráty, aby odstranily zařízení Huawei ze svých sítí během příštích čtyř let (předtím, než mají dostat F-35 v roce 2026 nebo 2027).

Emirátští úředníci na to zřejmě reagovali tvrzením, že časový rámec je nesplnitelný, a jako hlavní překážku uvedli nedostatek nákladově efektivních alternativ. V důsledku toho nyní američtí představitelé diskutují o možnosti nahradit zařízení Huawei některým z oblíbenějších konkurentů společnosti Huawei, jako je Samsung, Nokia nebo Ericsson.

Spor o využívání společnosti Huawei Spojenými arabskými emiráty se táhne od nástupu Trumpovy administrativy.

Částečně jde o to, že se Emiráty (navzdory dlouhodobým politickým vazbám k USA) v posledních letech v ekonomické oblasti více přiklánějí k Číně. Čína je jejich největším obchodním partnerem, přičemž SAE s touto východní zemí obchodují dvakrát více než s USA.

Spojené arabské emiráty se tak ocitly mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně jsou ekonomicky závislé na Číně a jejich operátoři jsou do značné míry odhodláni spolupracovat se společností Huawei. Na druhou stranu by se politické a vojenské vztahy Emirátů s USA mohly zhoršit, pokud se jejich postoj ke společnosti Huawei nezmění.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.