G7 požaduje důkladné vyšetření původu nemoci Covid-19

Pod záštitou WHO, včasné, transparentní, odborně vedené a vědecky podložené. 

Summit skupiny G7 se minulou neděli shodl na nutnosti vyšetřit původ nemoci Covid-19. Jde o „posílení transparentnosti a odpovědnosti, včetně opětovného potvrzení našeho závazku k úplnému provádění a lepšímu dodržování Mezinárodních zdravotních předpisů z roku 2005… Rovněž požadujeme včasnou, transparentní, odborně vedenou a vědecky podloženou druhou fázi studie WHO týkající se původu Covid-19, zahrnující, jak je doporučeno ve zprávě odborníků, výzkum v Číně“, uvedly země ve společném prohlášení.

Výzva k přesnějšímu pohledu na původ nemoci zazněla krátce poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že USA jsou v názoru na původ epidemie rozděleny na dva tábory a nařídil zpravodajským službám, aby znásobily úsilí věnované prozkoumání situace. Biden požaduje další zprávu o původu koronaviru do 90 dnů.

Mnoho vědců vidí jako pravděpodobné, že se virus přenesl ze zvířete na člověka. Nemohou ale vyloučit ani teorii o úniku z laboratoře, ta je však založena zejména na neochotě Číny sdílet informace z raného stádia epidemie.

Představitelé americké administrativy se domnívají, že vznik nemoci by se měl vyšetřovat na úrovni nezávislé expertní organizace jako je WHO. V březnu zveřejněné výsledky prvního vyšetřování vedeného organizací WHO vyhodnotily únik z laboratoře jako „extrémně nepravděpodobný“. Během tohoto šetření však Čína neposkytla všechna klíčová data a záznamy.

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken vyzdvihl význam zpravodajského vyšetřování. Také Biden po jednání summitu G7 znovu opakoval, že je důležité zjistit původ nového koronaviru a pandemie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.