V Rusku dál roste inflace a zvyšují se ceny, hrozí růst chudoby a propad reálných příjmů

Pokračující růst cen základních potravin by mohl vynulovat plány ruské vlády v oblasti zvyšování reálných příjmů a boje proti chudobě.

Růst cen v Rusku předčil za poslední půl rok všechna očekávání, včetně vládních odhadů, napsaly noviny Nězavisimaja gazeta. Dochází také, a to nejen v Rusku, k nárůstu inflace. Vládní úředníci se mýlili i jinak: státní kasa má značné příjmy a proficit rozpočtu se zvyšuje. Přímým důsledkem růstu inflace bude další propad reálných příjmů ruských občanů a zvýšení chudoby. Centrální banka Ruska obvykle na růst vnitřních cen i cen na zahraničních trzích reaguje zvýšením úrokové sazby.

V Rusku se růst cen týká velmi širokého spektra zboží, včetně základních potravin. Brambory zdražily od začátku roku o 70 %, zelí o 60 %, cibule o 39 %, mrkev dokonce o 84 %, kuřecí maso o 15 % a vepřové o 6 %. Například stavební materiál v Rusku podražil o 16,4 %.

Zdroj: Nězavisimaja gazeta

Na konci minulého roku se ruská vláda snažila růst cen zastavit regulačními kroky v cenové oblasti. Nyní se ale nezdá, že by vláda byla ochotna v souvislosti s růstem cen zavádět další kontroly cen potravin. Hodlá se místo toho spolehnout na vývozní zákazy, centrální banka bude proti inflaci bojovat zvyšováním úrokových sazeb.

Podle oficiálního odhadu ruské vlády by letos měly reálné příjmy obyvatelstva růst o 3 %. Při vysoké inflaci je ale takový vývoj nereálný, podobně jako realizace vládních plánů na snížení chudoby. Teoreticky by vláda mohla snižovat chudobu prostřednictvím sociálních výplat, neboť se zdá, že státní rozpočet bude splněn s velkým proficitem: od ledna do května tato částka činí 312 miliard rublů.

„Zvýšení sociálních výplat je už krajně nutným krokem. Doufám, že ho vláda udělá“, řekl k tomu ekonom Daniil Petuchov. Ekonom Anton Grinštejn novinám Nězavisimaja gazeta řekl, že podle něj je velmi málo pravděpodobné, že by centrální banka zvýšila úrokovou sazbu nad 5,5 % – to by byl konec vyhlášených cílů rozvoje ruské ekonomiky na rok 2021. Centrální banka má prý dvě možnosti – zvýšení sazby na 5,25 nebo 5,5 %. Grinštejn dodal, že s inflací vyšší než vládní předpoklad (6 % místo 4-4,5 %) nebude možné dosáhnout plánovaného 3% růstu reálných příjmů ruských občanů.

Minulý týden (10. června) ruské ministerstvo zemědělství odmítlo, že by mohl nastat nedostatek cukru kvůli tomu, že výrobci, kteří nezískali státní podporu, ho nedodají na trh.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.