Rakousko otevřelo cestu dalším sankcím proti bankovnímu sektoru v Bělorusku

Země je hned po Rusku druhým největším investorem v Bělorusku. Rakouské banky jsou dominantním hráčem v bankovním sektoru Běloruska. Pondělní sankce EU se bankovnictví vyhnuly.

Rakousko odstoupilo od svého nesouhlasu s pokusy Evropské unie uvalit nové sankce na běloruský bankovní sektor. Vídeň zjevně přehodnotila svůj dosavadní postoj k Bělorusku postavený na předpokladu, že další sankce posunou Minsk blíže Moskvě.

Rakouský ministr financí Alexander Schallenberg na konci minulého týdne naznačil, že byla nalezena shoda na „robustních a cílených“ sankcích proti Bělorusku. V prohlášení rakouského ministerstva zahraničí stojí, že dosažená dohoda EU vysílá „jasný signál“ proti represím běloruského režimu.

Rakousko bylo doposud jediným členským státem EU, který blokoval nové sankce proti běloruským bankám. Rakousko je po Rusku druhým největším investorem v Bělorusku a rakouské banky jsou dominantním hráčem v bankovním sektoru Běloruska.

Za dosavadní postoj si Rakousko vysloužilo kritiku běloruské opozice s tím, že „klade obchodní zájmy nad lidská práva“.

Vídeň argumentovala, že nové sankce přispějí k dalšímu sblížení Běloruska a Ruska a poškodí běloruské obyvatelstvo. „Je v našem společném zájmu, aby Bělorusko nebylo ještě více zatlačeno do sféry vlivu Ruska“, uvedlo v této souvislosti rakouské ministerstvo zahraničí.

Pondělní sankce EU proti Bělorusku se dotkly fyzických osob a několika běloruských firem, nikoliv ale bank. Podle představitele EU pro zahraniční politiku a bezpečnost chce EU Josepa Borrella mohou být evropské sankce proti Bělorusku znova rozšířeny o sektorové sankce (jaké konkrétně nebylo sděleno).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.