Ankara a Atény chápou výsledky nedávného summitu různě

Erdoğan se zřejmě snaží narušit dosavadní řeckou linii, podle níž jsou řecko-turecké vztahy součástí vztahů mezi EU a Tureckem.

Turecko a Řecko si různě vyložily výsledek nedávného setkání na summitu NATO mezi řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem, uvedl server Euractiv.

Na této bruselské schůzce se oba lídři rozhodli zmírnit napětí, uspořádat „klidné“ léto a zřídit přímý komunikační kanál k řešení problémů. Turecký prezident pak při svém návratu řekl novinářům, že nejdůležitějším bodem, na kterém se s Mitsotakisem dohodli, je přímá komunikace bez zprostředkování třetích stran, organizací nebo států.

Atény jsou však toho názoru, že Erdoğan se takovou interpretací zřejmě snaží narušit dosavadní řeckou linii, podle níž jsou řecko-turecké vztahy součástí vztahů mezi EU a Tureckem.

Z Atén v reakci na slova tureckého prezidenta zaznělo, že dvoustranná komunikace musí probíhat souběžně se vztahy mezi EU a Tureckem. Řecký diplomatický zdroj uvedl, že architektura řecké zahraničí politiky byla vybudována v kontextu vztahů EU-Turecko. Řecko bude i nadále trvat na tom, aby otázka řecko-tureckých vztahů zůstala evropsko-turecká.

Na EU a Turecko čeká v tomto týdnu společný summit, při kterém chtějí představitelé EU postupovat vůči Turecku metodou cukru a biče. Zapojení do dialogu o zmírnění napětí ve východním Středomoří přinese Turecku „dárky“ ze strany EU, např. modernizaci celní unie mezi EU a Tureckem.

V opačném případě, tedy v případě turecké nespolupráce, mají být využity možnosti, které definoval březnový summit EU, jejichž cílem je zasáhnout konkrétní odvětví tureckého hospodářství.

Problémem ale může být, že závěry summitu EU-USA stanovily, že jakékoli řešení ve východním Středomoří musí být založeno na mezinárodním mořském právu, které ale Turecko neratifikovalo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.