KSČM vsadila na péči o děti, přírodu, mír, práci a vyšší zdanění bohatých

Reportáž: Andrea Cerqueirová připravila další předvolební reportáž. Tentokrát ze zahájení kampaně KSČM…

O přízeň voličů se bude, v roce stého výročí od svého založení, ucházet také komunistická strana. Je to prvně od listopadu 1989, kdy bude výrazněji hrát o svoji politickou budoucnost. Její podpora vlády ANO a ČSSD vzbuzuje totiž nejen kladné reakce. KSČM si každopádně pro nadcházející volby zvolila několik priorit: péči o děti a vzdělávání, přírodu, podporu míru, poctivé práce a vyšší zdanění bohatých.

Priority představily vedoucí kandidátek Prahy Marta Semelová, Zlínského kraje Marie Pěnčíková, Pardubického kraje Květa Matušovská a Jihočeského kraje Alena Nohavová. Mimochodem, místopředseda strany Petr Šimůnek při zahájení kampaně uvedl, že KSČM bývá oceňována od organizací, které se věnují zastoupení žen v politice. „Prosazujeme dostupnost kvalitního vzdělávání i mimoškolních aktivit pro všechny děti bez rozdílu,“ uvedla Semelová. „Jsme pro zdravější přírodu a čistší životní prostředí. Podporujeme dostavbu jaderných elektráren, zvýšení norem na kvalitu potravin nebo zamezení záborům zemědělské půdy,“ uvedla Pěnčíková. Matušovská připomněla, že války přináší plno mrtvých, Nohavová řekla, že „KSČM nedovolí zvyšování daní u nízkopříjmových a středněpříjmových, zdanit by se měli ti hodně bohatí“. Z dalších témat, kterým se chce strana věnovat, bylo zmíněno kupříkladu bydlení.

Různé role KSČM

Kampaň komunisté zahájili na Střeleckém ostrově, přičemž mluvčí strany Helena Grofová připomněla, že kupříkladu v roce 1890 se tam konala historicky první oslava Prvního máje v tuzemsku. Při představování lídrů místopředseda Petr Šimůnek uvedl, že lídr Moravskoslezského kraje Leo Luzar jde do voleb s tématem více pracovních příležitostí za dobrou mzdu a důstojných podmínek. Podle slov Grofové jsou komunisté schopni nabídnout řešení krize, kterou způsobila pandemie. Předseda strany Vojtěch Filip připomněl, že KSČM hrála v minulosti v politickém systému řadu rolí. „Je jeho trvalou součástí,“ dodal. Podle jeho slov je „schopna nést zodpovědnost za vývoj v celém státě, být v opozici, v konstruktivní opozici, být vedoucí silou v krajích, jednotlivých obcích i městech“.

Připomněl více než tři roky, kdy komunisté „nesli zodpovědnost za vládní odpovědnost, ač nikoho ve vládě neměli“. „Chceme dokázat, že když občané České republiky svěří důvěru v KSČM, zvolí novou šanci, budoucnost, perspektivu. Vždy se řídíme naším programem.

Nestydíme se za svou třicetiletou minulost a nebojíme se obhajovat ani to, co bylo konáno ve prospěch občanů či československé státní suverenity před rokem 1989,“ dodal.  Šimůnek doplnil, že KSČM má své lidi mezi poslanci, europoslanci, starosty, místostarosty, mnozí jsou činní v různých občanských organizacích.

Představení lídrů

Představeni byli i lídři dalších krajů: Stanislav Grospič (Středočeský kraj), Jiří Valenta (Plzeňský kraj), Pavel Hojda (Karlovarský kraj), Jaroslav Komínek (Ústecký kraj), Jan Koros (Liberecký kraj), Zdeněk Ondráček (Královéhradecký kraj), Josef Zahradníček (Vysočina), Ivo Pojezný (Jihomoravský kraj) a Ludvík Šulda (Olomoucký kraj). Slavnostního zahájení kampaně pro sněmovní volby, které se uskuteční ve dnech 8. a 9. října, se zúčastnili také poslanec Jiří Dolejš a místopředseda Milan Krajča, kteří kandidují v Praze, nebo poslankyně Hana Jírovcová Aulická, kandidující v Ústeckém kraji. „Volba KSČM je nová šance, chceme Českou republiku posunout mezi suverénní země, která je vůdčí pro nové myšlenky, ale chrání občany před nebezpečím odkudkoli. Je to nová šance pro KSČM, ale hlavně pro občany,“ uzavřel předseda Filip. Již v říjnu se uvidí, zda si to myslí také dostatečný počet voličů.

Ilustrační foto: Facebook KSČM – Komunistická strana Čech a Moravy

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.