Zelenskij se zaměří na oligarchy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij předložil parlamentu nový návrh zákona, který se podle něj zaměří na oligarchy.

Prezident chce vytvořit oficiální seznam oligarchů v zemi a mimo jiné jim zakázat přímé či nepřímé dary politickým stranám. Tím to však nekončí.

„Budujeme zemi bez oligarchů… Stát pro čtyřicet milionů občanů, ne pro stovku Forbesů. Zemi, kde stát skutečně pomáhá podnikání a kde velký byznys nežije na úkor státního rozpočtu,“ zdůraznil Zelenskij.

Dodal, že „buduje zemi, která nečeká jen na sankční politiku jiných států“, a prohlásil, že je připraven jednat. Není ovšem jasné, kdo bude na seznamu.

Tento krok by však mohl pomoci Ukrajině v jejím úsilí o vstup do NATO, neboť prezident Joe Biden prohlásil, že korupce je specifickou „překážkou“ pro vstup Kyjeva do Aliance.

Ukrajinští oligarchové si od pádu Sovětského svazu a získání nezávislosti Ukrajiny vybudovali rozsáhlá podnikatelská impéria a mocenské sítě. Jsou obviňováni z toho, že ovládají velkou část ekonomiky země a mají obrovský vliv na politiku, ekonomiku a společnost.

Někteří však návrh zákona kritizují za to, že zachází příliš daleko, a jiní za to, že je příliš slabý.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.