Kuba vsadila na soběstačnost a má další domácí vakcínu s 92% účinností

Klinické testy ukazují vysokou účinnost kubánské vakcíny Abdala. Kuba již dříve odmítla dovoz vakcín z Ruska i Číny.

Kubánské zdravotnické úřady po klinických testech oznámily, že domácí vakcína proti nemoci Covid-19 s názvem Abdala má 92% účinnost, informuje reportáž Deutche Welle. Vakcína je výsledkem snah Kuby o soběstačnost v očkování proti (nejen) novému koronaviru. Pro Kubánce je nová vakcína důkazem, že malý ostrov s 11 miliony obyvatel nemůže být virem zlomen, stejně jako ho nezlomily desetiletí sankcí Spojených států amerických. Vakcína dostala jméno podle hlavní postavy knihy Abdala z pera národního hrdiny José Martího.

Vývoj domácí vakcíny má být také důkazem, že Kuba má prestižní vědce. Vakcína byla vyvinuta v Centru pro genetické inženýrství a biotechnologie, které vede Gerardo Enrique Guillen Nieto, jeden z autorů vakcíny Abdala.

Podle státní kubánské biotechnologické firmy BioCubaFarma prokázala Abdala v klinických testech 92,28% efektivitu, což ji řadí k nejefektivnějším vakcínám proti nemoci a po bok západních vakcín BioNtech-Pfizer a Moderna. Kubánská vakcína není vektorovou vakcínou, nepracuje ani s technologií mRNA. Je to takzvaná proteinová vakcína, což znamená, že přenáší část proteinu, který virus používá k vázání na lidské buňky. Přistává na receptorech proteinu, který virus obsahuje, a tím spouští imunitní reakci. Vědci používají kvasinky jako doménu vázající receptory.

Vládní očkovací program byl na Kubě spuštěn v polovině května ještě před dokončením třetí fáze klinických studií. Kuba používá pouze vlastní vakcíny Abdala a Soberana 2. Ostrov odmítl dovážet vakcíny z Ruska nebo Číny a rozhodl se nepřipojit k iniciativě COVAX podporované OSN.

Vakcína Abdala je podávána ve třech dávkách s odstupem dvou týdnů. Podle slov Guillena Nieta už dostalo první dávku očkování 2,2 milionu Kubánců, 1,7 milionu druhou a 900 000 třetí. Na základě ambiciózních plánů vlády by do srpna mělo být očkováno 70 % obyvatel země. Na Kubě jde o závod s časem vzhledem k rostoucímu počtu infekcí, doposud zemřelo 1200 lidí.

Guillen Nieto také řekl, že na Kubě je vysoká míra důvěry ve zdravotní systém: „Například nikdy nemáme problém najít dobrovolníky pro klinické zkoušky. Na Kubě lidé nesmírně touží po očkování. Nikoho by tady nenapadlo nenechat se naočkovat, protože každý ví, jak je očkování důležité.“

Nezávislý panel odborníků v Havaně bude nyní vakcínu Abdala zkoumat a v příštích dvou týdnech se očekává oficiální nouzové schválení. Následně by Kuba mohla požádat Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o schválení Abdaly pro mezinárodní použití. Bolívie, Jamajka, Venezuela, Argentina a Mexiko již o kubánskou vakcínu projevily zájem.

Jose Moya, peruánský lékař a epidemiolog, který je na Kubě zástupcem regionální organizace WHO, říká, že kubánské vědecké centrum, kde byla vakcína vyvinuta, má s vývojem očkovacích látek třicetileté zkušenosti. Výsledkům studie o účinnosti vakcíny věří: „Jsou to seriózní studie s účastí vědců a institucí oddaných vědě.“

Moya dále vyzdvihnul skutečnost, že 80 % všech kubánských vakcín se vyrábí na Kubě. Vysoká efektivita domácí vakcíny je podle něj logickým důsledkem desítky let dobře fungujícího systému zdravotní péče na Kubě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.