Jaká budoucnost čeká armády v příštích dvou desetiletích?

Od konce studené války se debaty o použití vojenského nástroje západními demokraciemi různí a neustále pokračují. Jaký bude další vývoj?

Po skončení studené války došlo k rozsáhlému snižování počtu vojáků a obranných rozpočtů po celém světě. Dnes je strategické prostředí velmi odlišné. Geopolitické napětí se dostalo do popředí mezinárodní politiky a kromě ideologického boje je klíčovým faktorem mezinárodních vztahů opět vojenská síla, míní ve svém článku na webu esglobal Mario Laborie Iglesias. Přinášíme krátkou ukázku.

V rámci rostoucího socioekonomického a politického napětí současná doba opět vyvolává dilemata, jakou organizaci a doktrínu by měly národní armády přijmout, aby mohly plnit své úkoly v neustále se měnícím geostrategickém prostředí.

Mezi válkou a mírem vznikla „šedá zóna“

Podle Iglesiase tradiční přímá mezistátní konfrontace ztratila své opodstatnění. Mezi válkou a mírem se však vytváří prostor záměrné nejednoznačnosti, který někteří nazývají „šedou zónou“. To je charakterizováno tvrzením, že nepřátelské akce nevedou k překročení prahu, který může legitimizovat vojenskou reakci protivníka. Zdá se tedy, že vývoj globálního prostředí ukazuje na proměnu konfliktů směrem k „nejednoznačným“ nebo „hybridním“ formám násilí.

Nedávná migrační lavina v Ceutě, kterou Maroko podpořilo a Evropský parlament odsoudil „jako prostředek politického nátlaku“, může být součástí hybridní strategie v této šedé zóně konfliktu. V této oblasti vypočítavé nejednoznačnosti je navíc běžné využívat média a sociální sítě k propagandě, sociálnímu inženýrství a především k dezinformaci společnosti.

Postupně se tak v západních společnostech znovu rodí myšlenka, že zachování svobod a našeho způsobu života není zadarmo, a proto je třeba za suverenitu platit. Koncepty odstrašení a obrany se vrátily do politických programů, pokud je vůbec někdy opustily. V důsledku toho se národní obrana, která je v demokracii stále náročnější, znovu stane hlavním posláním národních armád.

Jaké jsou hrozby blízké budoucnosti?

Nedávná zpráva Světového ekonomického fóra uvádí, že hlavními hrozbami příštího desetiletí budou v celosvětovém měřítku kybernetické útoky, zbraně hromadného ničení a především změna klimatu. Kromě toho jsou součástí seznamu mnohostranných a univerzálních rizik a hrozeb organizovaný zločin, terorismus, spory o přírodní zdroje nebo neregulované přistěhovalectví. Tyto bezpečnostní výzvy se ze své podstaty již dávno přestaly dělit na „vnitřní a vnější“ nebo „civilní a vojenské“.

Národní bezpečnostní strategie zemí poukazují na to, že globální problémy, z nichž většina má přeshraniční charakter, se staly pro lidstvo nebezpečím podobného významu, jakému musí čelit vojenská obrana.

V tomto kontextu rozšířené bezpečnosti bychom měli očekávat, že ozbrojené síly budou úzce spolupracovat s dalšími národními a případně mezinárodními organizacemi a institucemi. Jinými slovy: od armád zaměřených na teritoriální obranu přejdeme k armádám, které, aniž by se vzdaly úkolů ochrany suverenity (ochrany pozemních hranic a námořního a vzdušného prostoru), budou také velmi pozorně reagovat na výzvy, které přicházejí ze zahraničí.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.