Maso z laboratoře: kdysi utopie, dnes realita se slibnou budoucností

Produkce masa se stala neudržitelnou. Živočišná výroba využívá více než 80 % světové obytné půdy, 30 % zásob sladké vody a je hlavní příčinou odlesňování.

Ve městě Rechovot, kde sídlí Weizmannův vědecký institut a Zemědělská fakulta Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, bylo otevřeno první zařízení na výrobu průmyslově pěstovaného masa na světě, oznámil izraelský startup Future Meat Technologies (FMT). Díky schopnosti vyrábět 500 kilogramů kultivovaných produktů denně, což odpovídá 5 000 hamburgerů, se zařízení stává realitou pro výrobu masa na buněčné bázi.

„Otevření této továrny je velkým krokem na cestě společnosti FMT na trh, protože slouží jako zásadní faktor pro uvedení našich výrobků na pulty obchodů do roku 2022,“ řekl Rom Kshuk, generální ředitel společnosti Future Meat Technologies.

FMT je první společností v oboru, která překonala cenový rekord a vyrábí kultivovaná kuřecí prsa za pouhých 3,90 dolarů. S rozvojem naší technologie budou ceny nadále klesat, takže kultivované maso bude dostupné po celém světě, uvádí se na webu společnosti.

FMT vytvořila linie živočišných buněk, které rostou věčně bez jakýchkoli genetických úprav. Je tak odstraněna nutnost porážet kuřata, krávy, jehňata nebo prasata, aby bylo získáno chutné jídlo.

Slibný trh

Odvětví výroby kultivovaného masa nyní zahrnuje více než 75 společností. Od vzniku prvních prototypů se startupům podařilo snížit náklady o 99 %, a pokud si spotřebitelé tyto produkty oblíbí, mohl by trh do roku 2030 dosáhnout 25 miliard dolarů, uvedla ve své zprávě společnost McKinsey & Co. Aby však mohly konkurovat konvenčnímu masu, je třeba náklady ještě více snížit.

Podle Kshuka bude v budoucnu možné výrobní linky rozšířit a zařízení replikovat i jinde. Plánuje se zaměřit na americký trh, který má jednu z největších spotřeb masa na světě, a poté expandovat do Evropy a Číny.

Alternativní mořské plody a jejich výhody

BlueNalu je společnost se sídlem v San Diegu, která vyvíjí produkty z mořských plodů, jež jsou získávány z buněčných kultur. Posláním společnosti BlueNalu je stát se světovým lídrem v oblasti buněčné akvakultury a poskytovat spotřebitelům skvěle chutnající, bezpečné a důvěryhodné mořské produkty, které podporují udržitelnost a rozmanitost oceánů. Společnost BlueNalu naruší současnou průmyslovou praxi, kdy jsou ryby v oceánech a mořích chovány na farmách nebo loveny ve volné přírodě. Místo toho se budou vyrábět skutečné mořské produkty přímo z rybích buněk, a to způsobem, který je zdravý pro lidi, humánní pro zvířata a udržitelný pro naši planetu.

Celosvětová poptávka po mořských plodech je vysoká, protože spotřebitelé se stále častěji rozhodují pro konzumaci mimořádně chutných a výživných mořských produktů. Bohužel celosvětová nabídka nedokáže držet krok s touto poptávkou, protože populace mořských druhů se od roku 1970 snížila na polovinu. Důvodem je nadměrný (nebo nelegální) rybolov, zvyšující se teplota oceánů, okyselování, dopady vlečných sítí a řada dalších environmentálních, sociálních a politických problémů.

Spotřebitelé se také čím dál více zajímají o své osobní blaho, protože mořské plody mohou být zdrojem rtuti, toxinů a jedů, patogenů, virů a parazitů, mikročástic plastů v důsledku znečištění oceánů plasty a řady dalších látek znečišťujících životní prostředí.

Neudržitelnost stávajících podmínek

Kultivace masa je řešením neudržitelného chovu hospodářských zvířat a krutého zacházení se zvířaty. Maso je údajně také bezpečnější, protože se vyrábí v hygienickém laboratorním prostředí, což snižuje riziko výskytu zoonóz (infekce přenosné mezi zvířaty a lidmi).

Zpráva společnosti Barclays z roku 2019 předpovídá, že celosvětový trh s alternativním masem, který má v současné době hodnotu 14 miliard dolarů, což představuje 1 % masného průmyslu v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, by mohl mít do roku 2029 hodnotu desetkrát vyšší, přibližně 140 miliard dolarů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.