EU se chce postavit Číně vlastním infrastrukturním megaprojektem

Blok chce konkurovat Číně především v Africe a v Latinské Americe.

Evropská unie chystá odpověď na infrastrukturní projekt Číny Jedno pásmo, jedna stezka, informoval web Politico. Evropská komise má nyní devět měsíců na přípravu projektu a také na vymyšlení lákavého názvu a loga. Projekt EU by měl být viditelný a mít dopad, tak aby mohl být konkurencí Číně.

EU se tak stává součástí velké hry, kterou zahájil čínský prezident Si Ťin-pching v roce 2013 svým návrhem na moderní oživení staré Hedvábné stezky. Projekt v hodnotě 2,5 bilionů dolarů funguje po celém světě a je součástí čínských snah vytvořit a rozšířit svoje námořní a energetické sítě po celém světě.

Čínský projekt ale vyvolal kritiku. Například ohledně neudržitelnosti společných projektů v Černé Hoře nebo na Srí Lance.

Peking na druhou stranu opakuje, že projekt Jednoho pásma, jedné stezky je způsobem k vytváření příležitostí. Naposledy to řekl čínský prezident v pondělním telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Také členové skupiny G7 se v červnu na summitu dohodli, že čínská iniciativa potřebuje demokratickou alternativu. Závěrečný návrh z jednání Rady EU naznačuje, že EU není zcela přesvědčena o tom, jak Čína popisuje svůj projekt.

EU usiluje o to posunout se za hranice strategie z roku 2018 s názvem Konektivita EU-Asie a slibuje, že vybuduje globálně propojenou EU, přičemž se bude zaměřovat na Afriku a Latinskou Ameriku, dvě oblasti, do kterých směřují čínské investice. Rada EU chce od Evropské komise, aby připravila jasnou a jednotnou naraci ohledně projektu, což by mělo zahrnovat také identifikovatelné jméno a logo.

Finanční ocenění evropská iniciativa nemá. Nicméně z existujících signálů vyplývá, že by se mohlo jednat o směs veřejného a soukromého financování, na kterém by se podílela EU, členské země, exportní půjčky a také Evropská investiční banka a Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj.  Nicméně návrh Rady je relativně slabý, aby mohl nějak podnítit evropské firmy k investici do míst, která politici považují za strategická.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.