Německo přichází o sociální bydlení

Německo potřebuje sociální bydlení, zejména v městských aglomeracích. Zásoby však klesají, stejně jako tempo nové výstavby.

Jen za posledních 20 let se stav v sektoru sociálního bydlení snížil zhruba o polovinu. Jedním z důvodů je, že po určité době ztrácejí kdysi speciálně dotované byty tzv. sociální vazbu a přesouvají se na volný trh.

Mluvčí pro bytovou politiku poslanecké frakce Strany zelených v Bundestagu Christian Kühn vypočítává: „V současné době ztrácíme 72 sociálních bytů denně. To je příliš mnoho a ve skutečnosti potřebujeme stavět další, a proto je třeba zde více investovat. Nakonec je to otázka peněz a není to kvůli ničemu jinému.“

Spolková vláda v tomto ohledu udělala příliš málo a v tomto volebním období poskytla spolkovým zemím pět miliard na výstavbu sociálního bydlení. Nicméně podle vlády klesla i míra nové výstavby, a to již druhým rokem po sobě.

Za 8 let ubylo 400 000 sociálních bytů

Poslankyně za levicovou stranu Die Linke Caren Layová vystoupila v Bundestagu s následujícím proslovem: „Na konci volebního období je nyní o 160 000 sociálních bytů méně než před čtyřmi lety. Za osm let trvání GroKo (Velké koalice) se počet sociálních bytů snížil o více než 400 000. Je pravděpodobné, že v letošním roce se počet sociálních bytů sníží pod 1 milion. Jedná se o historicky nejnižší hodnotu.

Podle Institutu Eduarda Pestela chybí Německu v současné době 5 milionů sociálních bytů. Každých dvanáct minut vypadne jeden sociální byt. Vzhledem k explozi nájemného je toto selhání v oblasti sociálního bydlení prostě fatální. Průměrná výše nákladů na bydlení ve Vídni činí 21 % příjmu domácnosti, v Mnichově to dělá 38 %. To ukazuje, že si musíme vzít příklad z Vídně.

Pokud budeme pokračovat tímto hlemýždím tempem, nezbude nám za 30 let téměř žádné sociální bydlení – hrozí mu zánik, proto potřebujeme záchranný program. My, Levicová strana, chceme investovat 10 miliard eur ročně, aby bylo možné postavit 250 000 sociálních a neziskových bytů ročně.

Co se ve Vídni daří lépe? Více investic je jedna věc. Zatímco v Německu sociální bydlení po 15 letech ztrácí svůj status a nájemné se může opět přizpůsobit trhu, tam existuje pravidlo: jednou sociální bydlení, navždy sociální bydlení. To musí platit i v Německu.

Potřebujeme takovou část trhu s bydlením, která se nebude řídit zásadou zisku, ale zásadou obecného blaha. Musíme za to bojovat společně, protože bydlení je základní právo, a ne zboží. Proto vedle záchranného programu pro sociální bydlení požadujeme zavedení neziskového bytového družstva a chceme, aby základní právo na bydlení bylo konečně zakotveno v základním zákoně (Grundgesetz).“

Zásah státu je nutný

Daniel Föst (FDP) je expert na bytovou výstavbu a problém vidí také v nesprávném obsazení. „Třicet až padesát procent bytů je obsazeno lidmi, kteří ve skutečnosti nemají na toto sociální bydlení nárok,“ kritizuje Föst.

Mluvčí pro bytovou politiku bavorské SPD Natascha Kohnenová bije na poplach. „Vývoj je velmi hrozivý. Trh s bydlením se zcela vymkl kontrole, přestal fungovat, a proto musí zasáhnout stát.“ Bavorská ústava zavazuje Svobodný stát Bavorsko k vytváření dostupného bydlení. Kohnenová odkazuje na paragraf 106, který říká: „Každý obyvatel Bavorska má právo na přiměřené bydlení. Podpora výstavby levného veřejného bydlení je úkolem státu a obcí.“ (Počet sociálních bytů se od roku 2007 v Bavorsku snížil téměř o čtvrtinu: od té doby ubylo 44 250 sociálních bytů).

Kohnenová si stěžuje, že v průběhu koronakrize se situace ještě zhoršila. Na jedné straně ceny nájmů stále rostly a na druhé straně se někteří lidé dostali do ekonomických potíží. V celém Německu se počet obecních bytů v loňském roce snížil o více než 26 300 na necelých 1,129 milionu. To představuje pokles o 2,28 %.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.