Žijeme v éře technologických gigantů

Ještě v roce 2005 byl seznam nejhodnotnějších veřejně obchodovaných společností na světě rozmanitý. V roce 2021 je vše jinak…

Před více než patnácti lety byl každodenní život zcela jiný: chytré telefony, jak je známe dnes, ještě nebyly vynalezeny, Facebook byl teprve založen a společnost ExxonMobil měla desetkrát větší hodnotu než Apple. O více než deset let později vzestup amerických technologických gigantů radikálně změnil prostředí.

Tržní kapitalizace každé z pěti společností ze skupiny „Big Tech“ (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet a Facebook) v současnosti již přesahuje 1 bilion dolarů. První firmou, která dosáhla hranice 1 bilionu dolarů, byla v srpnu 2018 společnost Apple, která od té doby zdvojnásobila svou kapitalizaci na 2,27 bilionu dolarů. Nejnověji se do tohoto vybraného klubu dostal Facebook, který nakrátko dosáhl hranice bilionové tržní kapitalizace.

Jak ukazuje infografika, v roce 2005 byl seznam nejhodnotnějších veřejně obchodovaných společností na světě poměrně rozmanitý. Zahrnoval několik velkých ropných společností, ale také konglomeráty a společnosti z oblasti maloobchodu, farmacie a finančnictví. Dnes však s výjimkou Saudi Aramco (ropa/plyn) a Tesly (automobilový průmysl) žebříčku dominují američtí technologičtí giganti a jejich čínský konkurent Tencent. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.