Zastaví Donald Tusk propad Polska do autoritářství?

Bývalý předseda Evropské unie a expremiér Donald Tusk byl nedávno zvolen předsedou polské opoziční strany Občanská platforma.

Čtyřiašedesátiletý Tusk byl po dvě funkční období premiérem, než se z Polska vydal do Bruselu, kde se v roce 2014 ujal funkce předsedy Evropské rady. Tusk uvedl, že se do polské politiky vrací, aby pomohl bojovat proti „zlu“ současného pravicového hnutí. Strana Občanská platforma (Platforma Obywatelska – PO) je nejsilnějším uskupením v roztříštěné polské opozici. Tusk se v roce 2001 podílel na založení této středopravicové strany. Ta pak vládla Polsku osm let, než se v roce 2015 dostal k moci současný konzervativní tým.

Spasitel Tusk?

Tuskovo politické umění vždy spočívalo v tom, že dokázal kombinovat různé zájmy a postoje, aniž by se k tomu zavázal, píše ve svém komentáři Piotr Buras z think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy.

Polsko je dnes ovšem jinou zemí, než když z něj Tusk před šesti lety odcházel do Bruselu. Společnost se stala heterogennější. Ženské hnutí, klimatičtí aktivisté a kampaně za práva menšin hrají mnohem větší roli a mění politický život.

Je proto na místě skepse, zda spasitel na bílém koni, jak se o Tuskovi často žertuje, může být úspěšný. Jeho obnovený závazek je však dobrou zprávou pro všechny liberální demokraty. Jeho vůdčí schopnosti a charisma jsou obrovské, alespoň na polské poměry. Svou vizi pro Polsko však zatím neprozradil. Je mu jasné, že země musí zůstat evropská, právní a decentralizovaná.

Polsko se dnes nachází na křižovatce. Příští dva roky rozhodnou o tom, zda se podaří zastavit skluz k autoritářství. Je jen logické, že se na tom chce podílet významná politická osobnost Tusk. Za posledních 15 let byl jediným, kdo proti Kaczyńskému několikrát zvítězil. Nyní opět vycítil své šance.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.