„Je klamné si myslet, že příjezdy z Afriky lze zastavit,“ říká italský prezident

„Je zapotřebí přistěhovalecká a azylová politika v souladu s hodnotami, na nichž je založen evropský integrační projekt,“ míní Mattarella.

Evropa se vykoupila z problémů s pandemií, ale neschopnost regulovat imigraci zůstává „ránou, který poškozuje evropské svědomí“, upozornil na nedávné návštěvě v Paříži italský prezident Sergio Mattarella. Emmanuel Macron a Mattarella se shodli se na potřebě uspořádat konferenci o Evropě, která by mohla vést k novým smlouvám za účasti občanské společnosti.

„Někteří lidé si dělají iluze, že můžeme vyvěsit ceduli se zákazem vstupu z Afriky“, vysvětlil Mattarella během uzavřeného setkání s Macronem, který zmínil svou „africkou agendu“, od obtížné mise v Sahelu, kde je Itálie nyní partnerem, až po solidaritu ohledně vakcín s nejchudšími zeměmi, na kterou se zaměří G20 pod italským vedením. Mattarella v projevu na Sorbonně uvedl: „Podařilo se nám dát evropskou odpověď na pandemii a také na hospodářskou krizi. Zatím ne na migraci“.

„Migrační toky musí být regulovány a řízeny tak, aby byly ohleduplné k hostitelským komunitám a migrantům a aby zrušily ohavný obchod, který založili bezohlední zločinci. Tlak, který pociťujeme, je důsledkem velkých rozdílů v rozdělení bohatství mezi kontinenty, velkých rozdílů v demografických ukazatelích, dopadů klimatických změn, ale je také výsledkem desetiletí opomenutí, konfliktů a nerovností,“ prohlásil Mattarella.

Podle Mattarelly „je zapotřebí „přistěhovalecká a azylová politika v souladu s hodnotami, na nichž je založen evropský integrační projekt, strategie přijímání (udržitelná, ale konkrétní) má odpovídat současným složitým výzvám. Řízení migrace se musí stát nedílnou součástí vnější činnosti Unie.“

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.