Jazzové okénko Jana Schneidera: Equinox, Groovy Samba a Since I’ve Been Loving You

Nedělní jazzový průvodce Jana Schneidera pokračuje už 133. dílem. Dnes jsou tu skladby Equinox, Groovy Samba a Since I’ve Been Loving You.

Trocha klasiky k připomenutí skutečných jazzových vrcholů nikdy neuškodí. Equinox v podání velmistrů: John Coltrane – tenorsaxofon, McCoy Tyner – piano, Steve Davis – kontrabas a Elvin Jones – bicí. Skladba je co do množství odehraných not nesmírně úsporná, avšak výrazově úžasně bohatá. Právě v té uměřenosti je skryta krása! Musím přiznat, a rád, že mě tato skladba nejen nikdy neomrzela, ale naopak v ní nalézám nové a nové momenty, a stále velké potěšení.

Umějí Japonci hrát sambu? Přesvědčte se sami: Bubeník Hideo Shiraki – neboť rytmika je to, co dělá sambu sambou – hraje se svou skupinou skladbu Groovy Samba. Podle mého mínění mu to jde převelice dobře! Tu pěknou rytmiku tvoří ještě basista Hachiro Kurita a pianista Yuzuru Sera. Sólisty jsou saxofonista Hidehiko Matsumoto a trumpeťák Hisaya Omata.

Dnes na závěr netradičně moc pěkné kytarové sólo, kdy po bouřlivém začátku přichází improvizace v podstatě jazzová, a ještě lépe: smysluplná. Na rozdíl od mnohých bezduchých ekvilibristických sólíček má hra Jimmy Pageho začátek a konec, včetně pasáže, která – jak patrno z videa – pěkně působí na holky (kvůli nim přece tu muziku hrajeme, říkával Mejla Hlavsa): Ano, jsou to Led Zeppelin, a hrají jednu ze základních skladeb mého mládí Since I’ve Been Loving You. Zajímavostí je absence baskytary, basovou linku hraje John Paul Jones na klávesy, podporován opravdu bytelným bubnováním Johna Bonhama.



Ilustrační foto: Autor – Yeza, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69582748

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.