Sánchez obměnil složení španělské vlády

V personálně obnovené vládě je více žen a její prioritou je post-pandemická obnova a její strategie.

Španělský sociálnědemokratický premiér Pedro Sánchez v sobotu oznámil personální změny ve svém vládním kabinetu. Sánchez se rozhodl pro důkladnou změnu složení své vlády, vyměnil silové ministry (zahraničí, spravedlnost), složení vlády omladil a také do vlády jmenoval mnohem více žen.

Podle slov premiéra mají změny ve vládě „jediný cíl: podpořit hospodářskou, sociální a územní obnovu“.

Na svém Twitteru dále španělský premiér uvedl: „Začínáme novou etapu v exekutivě, s týmem, který přináší mládí, blízkost a zkušenosti ve veřejných službách, aby se zavázal k obnově, která bude spravedlivá, sociální, digitální, zelená a feministická.“

Jihoevropská země plánuje využít asi 70 miliard eur ve formě grantů z unijního ozdravného post-pandemického programu. V současnosti je díky hospodářské krizi ve Španělsku vysoká nezaměstnanost, hlavně mezi mladými lidmi, kde dosahuje 40 %.

Vedle toho chce Madrid rovněž investovat 4,3 miliardy eur do výroby elektrických vozidel a baterií ve snaze přizpůsobit se měnícímu se automobilovému průmyslu v Evropě.

Personální obměny Sánchezovy vlády se sešly s celkem pátou vlnou pandemie nemoci Covid-19 ve Španělsku. Země zaznamenala prudký nárůst případů nemoci mezi mladými a neočkovanými lidmi. Velmi znepokojivá je situace v Katalánsku.  Nová vlna se sešla s vrcholem turistické sezóny, která je pro zemi ekonomicky důležitá.

Změny ve vládě nejsou první. V lednu rezignoval ministr zdravotnictví Saldavor Illa a v březnu vicepremiér Pablo Iglesias, který pak politiku opustil.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.